Ukrainas uzvara nozīmē atgūt Krimu • IR.lv

Ukrainas uzvara nozīmē atgūt Krimu

19
Mihails Hodorkovskis. Foto — Scanpix
Pauls Raudseps

Mihails Hodorkovskis par Rietumu neizlēmību, Putina sarkanajām līnijām un Avena izvēlēm

Savulaik Mihails Hodorkovskis (60) bija slavenākais Krievijas politieslodzītais. Sapelnījis miljardus 90. gadu duļķainajos ūdeņos, pēc Vladimira Putina kļūšanas par prezidentu 2000. gadā viņš centās saglabāt autonomiju no Kremļa. Rezultātā ne tikai zaudēja naftas gigantu Jukos, bet arī no 2003. līdz 2013. gadam nosēdēja cietumā. Pēc izlaišanas pārcēlās uz Cīrihi un izveidoja vienu no galvenajām krievu opozicionāru organizācijām Atvērtā Krievija.

Aizgājušajā nedēļā Hodorkovskis bija Latvijā saistībā ar ikgadējo ārpolitikai un drošībai veltīto Rīgas konferenci.

Kas šobrīd ir aktuālākie Krievijas opozīcijas uzdevumi?
Krievijas opozīcijai ir jārīkojas pēc iespējas vienoti saistībā ar vēlēšanām, kuras rīkos Putins. Mūsu uzdevums ir pateikt: «Putinam — nē.» (Prezidenta vēlēšanas Krievijā plānotas nākamgad martā — red.)

Vai pēc vēlēšanām kaut kas varētu mainīties?
Es tieši tāpēc ļoti uzmanīgi lietoju vārdu «vēlēšanas». Kad runāju ar Krievijas iedzīvotājiem, lietoju anglisko vārdu event jeb notikums. Vēlēšanas nozīmē, ka kaut kas pēc tām var mainīties. Ja ir event, tad nav iepriekš noteikts, ka kaut kas var mainīties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu