Gribu algas pielikumu • IR.lv

Gribu algas pielikumu

Elīna Pelčere, Training Lab līdzdibinātāja, izaugsmes trenere un finanšu koučs. Foto — Lauma Kalniņa
Elīna Pelčere

Visbiežāk, kad saprotam, ka ikdienā nepietiek naudas, pirmā doma ir par algas pielikumu. Tomēr daudziem tā prasīšana saistās ar nepatīkamu, apkaunojošu vai pat bīstamu sarunu

Ja nu atteiks, kā es jutīšos? Ja nu tas būs iemesls, lai sāktu mani kritizēt vai pat atlaistu. Labāk šādas sarunas pat neiesākt. Kad saskaramies ar bailēm vai nedrošību, mūsu prāts ļoti aktīvi spēj piedāvāt dažādus negatīvus scenārijus. Es ierosinu šo mehānismu pavērst krietni izdevīgākā virzienā — izdomāt stratēģijas, kas palīdz iegūt algas pielikumu.

Ja pie jums atnāktu darbinieks un paziņotu, ka viņam nepieciešams algas pielikums, jo viņam ir jauns auto līzings, milzīgs elektrības rēķins un bērni grib ceļojumā uz Franciju, tāpēc viņam pienākas lielāka alga, kāda būtu jūsu reakcija? Visticamāk, tīri cilvēcīgi gribētos atbildēt ar to pašu un stāstīt par saviem rēķiniem, grūto ekonomisko situāciju un neparedzamo nākotni. Taču šādi personiski argumenti sarunu nepadarīs sevišķi auglīgu nevienai no pusēm. Ir labāki risinājumi!

Pats svarīgākais ir iet uz šo sarunu ar atvērtu prātu un pozitīvu attieksmi. Nebūt lūdzēja pozīcijā, kad vēlaties pārrunāt atalgojuma izmaiņas, kā arī nebūt pieprasošā varas pozīcijā. Sarunas par naudu ir mūsu ikdienas normāla sastāvdaļa. Sava vērtība mums katram ir jāapzinās un jāspēj nevis aizstāvēt, bet gan argumentēt. Tad veidojas saruna.

Bez šantāžas

«Par mani ir sākuši interesēties konkurenti, kuri savējiem maksā krietni vairāk. Arī LinkedIn jau esmu saņēmis trīs piedāvājumus, bet es vispirms nāku pie tevis aprunāties.» It kā draudzīgas un, iespējams, patiesas frāzes, bet kaut kā zemtekstā ir nolasāma attieksme: «Vai nu tu izdari to, ko es gribu, vai arī es eju prom.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu