Vilcēja un sarunātāja • IR.lv

Vilcēja un sarunātāja

6
Evika Siliņa. Foto no MK arhīva
Anda Burve-Rozīte

Vai Evika Siliņa premjeres amatam izvirzīta, lai Krišjānim Kariņam labs ceļavējš amatam Briselē, vai arī to noteica viņas darbaspējas, miers un spēja rast politikā tik nepieciešamos kompromisus?

Liela daļa pieaugušo vēl gozējas pludmalē vai kopā ar atvasēm apskraida kancelejas preču veikalus pirms skolas gada sākuma. Taču Evika Siliņa, perfekti saposusies, deviņos no rīta augusta pēdējā otrdienā sēž pie liela galda savā līdzšinējā darbavietā Labklājības ministrijā un ir gatava intervijai. Latvijas karogs līdzās, aiz muguras valsts ģerbonis, ziedi vāzē. 

Situācija šķiet tik oficioza, ka pajokoju (jau otro reizi šovasar, pirmo reizi to teicu jaunajam prezidentam): dīvaini redzēt vienaudžus valsts augstākajos amatos, kamēr pati vēl tikai grasos izdot pirmo grāmatu. Man un Evikai ir 48, un jaunība pagājusi trakajos deviņdesmitajos. 

Viņa nekavējoties uztaisa diplomātisku reveransu: arī pašai reiz bijis šāds skaists sapnis. Izrādās, mums ir vēl kas kopīgs: diplomētā juriste, kura jau 22 gadu vecumā sāka karjeru profesijā, savulaik gribējusi kļūt par žurnālisti. Tas neizdevās. Nu viņa, politiķe no Jaunās Vienotības, veido valdību. Tuvināšanās politikai Evikai Siliņai, kura kopā ar vīru, zvērinātu advokātu Aigaru Siliņu, uzaudzinājusi trīs bērnus, notika caur izglītību. Kad atvases mācījās Jūrmalas Alternatīvajā skolā un bija nepieciešams panākt, lai to nepievieno citai skolai, viņa bija starp entuziastiskajiem vecākiem, kuri iecerēto noveda līdz galam — juriste Siliņa ar vēl dažiem sagatavoja iesniegumu par šīs ieceres atcelšanu, darbojās arī vecāku padomē. Tolaik viņai bija jau vērā ņemama advokātes karjera starptautiskajās un biznesa tiesībās. Viņa sajuta sevī «krampi» panākt rezultātu.

Šāda iespēja Siliņai radās 2011. gadā, kad viņa iestājās Zatlera Reformu partijā un kandidēja vēlēšanās. Ar senu draudzeni, juristi Inesi Lībiņu-Egneri bija runājušas, ka gribētu pielikt savu roku labām pārmaiņām valstī. Netika ievēlēta — varbūt tāpēc, ka nerāvās starmešu gaismā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu