Ulrika Skakovska, vegānu festivāla organizētāja • IR.lv

Ulrika Skakovska, vegānu festivāla organizētāja

Lastādija, Free Riga kultūras kvartāls, nav nejauši izvēlēta vieta — tur atrodas gan Dzīvnieku brīvības birojs, gan lapsas skulptūra, kas veltīta dzīvnieku aizstāvībai. Foto — Madara Linna Ēvalde
Madara Linna Ēvalde

Pat lietainā jūlija dienā kvartālā Lastādija Maskavas ielā manāma rosība. Pēc pandēmijas gadiem kā Fēnikss no pelniem te atdzims Vegānfestivāls. 30. jūlijā tas notiks ceturto reizi. Katru Vegānfestivālu ir organizējuši dažādi cilvēki no organizācijas Dzīvnieku brīvība. Šogad izaicinājumu ir uzņēmusies aktīviste Ulrika Skakovska (28).

Ulrikas dzīves izšķirošais mirklis bija ceļojums uz Dienvidamerikas valsti Ekvadoru. Pēc antropoloģijas studijām bija vēlme apceļot pasauli. Viņa tur nodzīvoja divus mēnešus un redzēja, kā izcērt lietusmežus. Tas radīja bezspēcības sajūtu. Interese par vides un dzīvnieku aizsardzības jautājumiem viņai bijusi jau iepriekš, taču redzēt dzīvē bijis citādi. Ulrika sākusi pētīt informāciju, un izrādījies, ka Amazones mežus izcērt tieši gaļas produktu ražošanas dēļ. Industriālā lopkopība un zvejniecība var radīt postošu ietekmi uz apkārtējo vidi. «Nav skaidrs, kāpēc mūsu kultūrā daži dzīvnieki ir vienlīdzīgāki par citiem, jo manās acīs gan suns, gan cūka ir būtnes, kas jūt sāpes un prieku. Grib dzīvot. Kāpēc mēs pret vienu izturamies kā pret ģimenes locekli, bet pret otru — kā pret objektu?» skaļi domā festivāla organizētāja. 

Organizācijā Dzīvnieku brīvība Ulrika strādā jau četrus gadus. Ekvadoras piedzīvojums ietekmējis karjeras izvēli. Jau pirms tam viņai ir bijusi pieredze pasākumu rīkošanā. Ulrika bijusi dabai draudzīgā ēšanas izaicinājuma Neapēd zemeslodi vadītāja. Viņai ir svarīgi jēgpilni izmantot savu uzmanību un laiku. «Esmu ļoti laimīga, jo man ir iespēja diendienā strādāt ar kolēģiem, kuri ir nolēmuši veltīt savu dzīvi nesavtīgam mērķim — kādam palīdzēt,» saka Ulrika. Viņa ir optimistiska — pārmaiņas pasaulē ir iespējamas, tikai nepieciešams darīt. 

Liela pasākuma organizēšana nāk ar savu prieku un pārbaudījumiem. Ulrika mēģina neuztraukties par sīkumiem un priecāties par labi izdarītiem darbiem. Galvenais iedvesmas avots — apmeklētāju un tirgotāju interese par Vegānfestivālu. Rodas arvien vairāk gan mazo, gan lielo uzņēmumu, kuri atbalsta dabai draudzīgu dzīvesveidu. Aktualitāti apliecina arī 2019. gada festivāla apmeklētāju skaits — Esplanādē bija vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku. Lastādija, Free Riga kultūras kvartāls, nav nejauši izvēlēta vieta. Kvartāla teritorijā atrodas gan Dzīvnieku brīvības birojs, gan lapsas skulptūra, kas veltīta dzīvnieku aizstāvībai. Ulrikai ir arī gandarījums par nevalstiskās organizācijas Free Riga ieguldīto darbu pilsētvides attīstībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu