Gudrā pārdale • IR.lv

Gudrā pārdale

1
Kimberlija Zarekora. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Marija Leskavniece

Ja iedzīvotāju skaita sarukums lauku reģionos ir neizbēgams, jākoncentrējas uz esošās kopienas dzīves kvalitātes uzlabošanu, uzskata pētniece no ASV Kimberlija Zarekora

Ar Aiovas Štata universitātes pētnieku grupas vadītāju, arhitektūras profesori Kimberliju Zarekoru (Kimberly E. Zarecor) agrā sestdienas rītā tiekamies uz brokastīm vidē, kas krasi kontrastē ar sarunas tēmu. Radisson ķēdes viesnīcas atturīgi stiklotais vestibils varētu kalpot par urbānisma paraugdemonstrējumu. Tajā ir patīkami vēss, kaut ārpusē Rīgu jau paguvis uzkarsēt šīsvasaras sausums, par ko trauksmes zvanus skandina lauksaimnieki. 

Trīs piesātinātas dienas Madonas novada Ērgļos pētniece piedalījusies 6. Latvijas Lauku kopienu parlamentā, vadot arī darba grupu par viedo lauku sarukšanu. Kopā ar kolēģi pilsētplānotāju Megenu O’Tūli (Megen O’Toole), kura pievienojas mūsu sarunai, iespēju piedalīties šajā pasākumā devis Baltijas—Amerikas Brīvības fonda atbalsts. Bet pēdējie pieturpunkti Latvijā abām ir galvaspilsēta un brauciens uz Jūrmalu. «Vēl jāpaspēj nopirkt dāvanas bērniem,» pasmaida profesore. 

Lai gan Latvijā viesojas pirmoreiz, Austrumeiropu viņa pazīst labi. Pirms pievēršanās lauku kopienu pētījumiem Zarekoras centrālā intereses ass bija modernisma arhitektūra Padomju Savienībā, īpašu uzmanību veltot Ostravai Čehijā, par ko tapa viņas doktora disertācija. Savulaik būdama liels metālapstrādes un akmeņogļu ieguves centrs, pilsēta spēja atkopties pēc industrijas norieta un krasa iedzīvotāju skaita samazinājuma.

Nu jau sešus gadus arhitektūras profesore vada Nacionālā zinātnes fonda (National Science Foundation) finansētu starpdisciplināru projektu Lauku viedās sarukšanas iniciatīva (Rural Shrink Smart Project), kurā cenšas izmantot arī Austrumeiropas pilsētas pētniecībā gūtās atziņas. Projektā uzmanība pievērsta nelielām lauku kopienām un mazpilsētām Aiovā ASV štatā, kas zināms kā viens no lielākajiem kukurūzas audzēšanas reģioniem valstī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu