Nepabeigtais saraksts • IR.lv

Nepabeigtais saraksts

LPSR NKVD valsts drošības pārvaldes (UGB) darbinieku adrešu un telefonu grāmata, 6. lappuse. (Latvijas Okupācijas muzeja krājums, inventāra nr. 600/537/6)
Inese Dreimane, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 2

Pirmo padomju represiju īstenotāju vārdi ved uz pagātnē neizzināto 

Gandrīz desmit gadus turpinās izpēte, kurā tiek apzināti un identificēti 1940.—1941. gadā Latvijas teritorijā strādājušie Latvijas PSR Iekšlietu tautas komisariāta Valsts drošības pārvaldes (NKVD UGB) un Valsts drošības tautas komisariāta (NKGB) jeb čekas darbinieki. Darbs gan vēl nav pabeigts, jo tēmu pēta tikai viens cilvēks, proti, šī raksta autore (pirms vairākiem gadiem apzinājusi arī 99 Latvijas iedzīvotājus — komunistiskā terora upurus, kurus 1941. gadā čekisti nošāva un apraka Rīgas Centrālcietumā). 

Rakstā atklāts pētniecības process un aprakstīti līdzšinējās izpētes rezultāti. Tie apgāž publiskajā vidē nereti vieglu roku bārstītos apgalvojumus, ka Latvijā komunistiskā okupācijas režīma represīvās struktūras netiek pētītas un nav zināmi tajās strādājušo personu vārdi, ka ir represēto saraksti, bet nav represētāju saraksta. 

Situācija tomēr nav tik bezcerīga. Sāksim ar to, ko izdevies noskaidrot: 1940. gada novembrī Rīgā un tās apriņķī strādāja 248 čekisti, bet visa pirmā komunistiskās okupācijas gada laikā viņu kopskaits bija 507, no tiem 259 darbojās Latvijas apriņķu čekas daļās un nodaļās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu