Sievietes ceļā • IR.lv

Sievietes ceļā

Zita Kārkla, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 1

Pirmo ceļojumu aprakstu autores rakstījušas par tuvām un tālām zemēm

19. gadsimta otrajā pusē un 20. gadsimta sākumā visā pasaulē strauji pieauga sieviešu ceļotāju skaits. To sekmēja ekonomiskā rosība — bruģētu ceļu būvniecība, dzelzceļa un tvaikoņu satiksmes attīstība, kas padarīja ceļošanu drošāku, ērtāku un samazināja tai nepieciešamos izdevumus, ar pārvietošanos saistītās infrastruktūras modernizēšana. Būtiska bija sieviešu tieksme pēc izglītības, personības attīstības iespējām, pašapziņas pieaugums un prasība pēc sociālas emancipācijas. Ceļojot sievietes varēja izbaudīt kaut daļēju neatkarību, īstenot zināmu sociālo ietekmi un autoritāti. 

Tāpēc arī latviešu periodikā 19. gadsimta pēdējās desmitgadēs līdzās vīriešu ceļojumu aprakstiem sāka parādīties sieviešu rakstītas ceļojumu piezīmes, kas liecina par straujām kultūras, ekonomiskajām un sociālajām pārmaiņām latviešu sabiedrībā.

Sieviešu ceļojumu iemesli bija dažādi, lielākoties viņas ceļoja ar konkrētu mērķi — kā pavadones, meitas, māsas, sievas, bet visbiežāk kā guvernantes, taču arī kā emigrantes, kas meklēja labākus vai drošākus dzīves apstākļus; tāpat sievietes ceļoja veselības uzlabošanas un atpūtas nolūkos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu