Čau, Mio • IR.lv

Čau, Mio

Marija Luīze Meļķe. Nerealizēto potenciālu klubs. Orbīta, 2022.
Ilva Skulte, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 6

Ar Mariju Luīzi Meļķi nav jāiepazīstina, kaut arī šis ir viņas pirmais dzejoļu krājums. Viņa sen publiski zināma mākslinieces, aktrises un citās lomās. Pirms gadiem desmit Meļķei bija paprāvs fanu pulciņš dzejas slamos. Tagad viņai ir daudz nopietnākas ambīcijas. Dzejas grāmata šajā mākslas un ikdienas dzīves darbību spektrā var šķist tikai untums, tomēr tieši pie grāmatas var atgriezties; grāmata paliek, turklāt — iztulkojumiem atvērtā laukā.  

Krājuma liriskā varone, šķiet, nespēj izšķirties, kurp varētu doties. Dzejolī Čau, Mio (34) uzrunātais kaķis atbildi, saprotams, nesniedz, tāpēc tā jāmeklē intonācijā, ar kādu izrunājams katrs nākamais «čau». Veidojas svārstīšanās kustība uz priekšu un atpakaļ, nespējot tikt tālāk. Nozīmes slēpjas atkārtojumā un atšķirībā, pastāvīgumā un nejaušībā, ar kādu piepeši iznirstoša zīme uzrunā lasītāju: «Čau / Es  saku savam kaķim / Čau, Mio / Čau /Čau / Mio — tas ir viņa vārds / Čau / Čau, Mio / Čau / Mio murrā, bet man tas neder.» Ritms ir ārpusalfabētiska, ķermeniska dzejas formas īpatnība, līdzīgi kā skaņu (piemēram, «č» vai «m») sava veida psihosomatiskās īpatnības. Tādas nereti izmantojam saziņā ar dzīvniekiem, kurā tam — gluži nejauši — ir sava nozīme.

Nejaušības princips attiecas ne tikai uz formu un nozīmju fiksēšanu jeb to objektu konceptualizāciju, ko dzejniece «ierauga». Tas attiecas pat uz pašu dzejnieci. Jāpiebilst, ka Meļķe dzejā ne obligāti ir sieviete un varbūt nav pat dzejniece — lasītājs var salīdzināt skatpunktus 21. un 22. lappuses tekstos. Pašrefleksija nedaudz nedrošā (vai arī mērķtiecīgi svārstīgā), ironiskā intonācijā ir raksturīga gan krājumam, gan Meļķes stilam kopumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu