Sev, draugiem, dakteriem un Eiropai

Evija un Artis Žentiņi ar jaunāko meitu Florenci.
Foto — Ieva Salmane

Evija un Artis Žentiņi ar jaunāko meitu Florenci. Foto — Ieva Salmane

Pirms divām nedēļām Minhenē notikušajā ēdienu festivāla European Street Food Awards 2022 finālā, kurā piedalījās ēdinātāji no 15 valstīm, kategorijā Pamatēdiens uzvarēja mūsējie — latvieši, kas cep itāļu picas!

Kad pavēlā pēcpusdienā ierodos Vīnkalnu Pils mājā Valmierā, laukā jau tumšs, un lampiņām izgaismotā akmens ēka apbur un vilina tajā ieskatīties. Laukā smidzina nemīlīgs rudens sijātājs, bet, atverot durvis, apņem patīkams siltums un debešķīga ēdiena smarža. Mani jau gaida abi Žentiņi — Artis, kurš sevi dēvē par vecāko saimniekdēlu, un viņa sieva Evija. Abi ir šīs vietas sirds un dvēsele.

Senajā ēkā, kas savulaik atjaunota ģimenes spēkiem, bet pirms dažiem gadiem uzfrišināta ar visas ģimenes palīdzību, tieku apsēdināta pie koka galda. Protams, pašu atjaunota. Pavisam drīz uz tā nogulst arī papīra plānuma itāļu sāļais gardums Frančeskana. Pasniegta uz romana picu pamatnes, ko raksturo plāna mīkla un kraukšķīga maliņa, Frančeskana vilina ēdājus ar saulē kaltētiem tomātiem, prosciutto crudo jeb vītinātu šķiņķi, Kalamatas olīvām, šampinjoniem, parmezāna sieru un rukolu, kā arī pašu gatavotu tomātu mērci un mocarellas sieru. 

Jaunākajā žurnālā