Sev, draugiem, dakteriem un Eiropai • IR.lv

Sev, draugiem, dakteriem un Eiropai

Evija un Artis Žentiņi ar jaunāko meitu Florenci. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Pirms divām nedēļām Minhenē notikušajā ēdienu festivāla European Street Food Awards 2022 finālā, kurā piedalījās ēdinātāji no 15 valstīm, kategorijā Pamatēdiens uzvarēja mūsējie — latvieši, kas cep itāļu picas!

Kad pavēlā pēcpusdienā ierodos Vīnkalnu Pils mājā Valmierā, laukā jau tumšs, un lampiņām izgaismotā akmens ēka apbur un vilina tajā ieskatīties. Laukā smidzina nemīlīgs rudens sijātājs, bet, atverot durvis, apņem patīkams siltums un debešķīga ēdiena smarža. Mani jau gaida abi Žentiņi — Artis, kurš sevi dēvē par vecāko saimniekdēlu, un viņa sieva Evija. Abi ir šīs vietas sirds un dvēsele.

Senajā ēkā, kas savulaik atjaunota ģimenes spēkiem, bet pirms dažiem gadiem uzfrišināta ar visas ģimenes palīdzību, tieku apsēdināta pie koka galda. Protams, pašu atjaunota. Pavisam drīz uz tā nogulst arī papīra plānuma itāļu sāļais gardums Frančeskana. Pasniegta uz romana picu pamatnes, ko raksturo plāna mīkla un kraukšķīga maliņa, Frančeskana vilina ēdājus ar saulē kaltētiem tomātiem, prosciutto crudo jeb vītinātu šķiņķi, Kalamatas olīvām, šampinjoniem, parmezāna sieru un rukolu, kā arī pašu gatavotu tomātu mērci un mocarellas sieru. 

Kāpēc ir tik būtiski, kāda izskatās šī pica un kādas garšas tā piedāvā? Tāpēc, ka Frančeskana kopš oktobra uzskatāma par visvairāk godalgoto picu Latvijā. Proti, Minhenē notikušā ēdienu festivāla European Street Food Awards 2022 finālā ģimenes picērija Vīnkalni Ceļojošā Picērija tieši ar šo picu ieguva pirmo vietu kategorijā Pamatēdiens.

Itālija Latvijā

Lai izstāstītu Vīnkalnu picu stāstu, jāatgriežas gandrīz 30 gadu senā pagātnē. Jau minētais saimniekdēls Artis kopš sešu gadu vecuma nodarbojās ar BMX sportu, piedaloties dažādās sacensībās Eiropā. Parasti uz tām viņam līdzi brauca vecāki — mamma Zanda un tētis Uldis. 90. gados robežas šķērsošana prasīja ilgu laiku un gaidīšanu, ģimene parasti apvienoja nepieciešamo ar patīkamo — pēc sacensībām ģimene devās ceļojumā uz Itāliju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu