Kosmoss, ar kuru nav iespējams nedalīties • IR.lv

Kosmoss, ar kuru nav iespējams nedalīties

Andris Freibergs 2013. gadā. Foto — LETA
Edīte Tišheizere

Andris Freibergs (1938—2022) atstājis pēc sevis scenogrāfijas skolu, audzēkņu paaudzes un veselu laikmetu

Man būtu gribējies par viņu uzrakstīt eseju Balta, balta diena, sazvanīts otrdienas rītā, saka režisors Mihails Gruzdovs. Tā patiesi ir balta, saules pielieta diena, kad mūžībā devies viens no Latvijas — un ne tikai Latvijas! — nozīmīgākajiem teātra cilvēkiem, scenogrāfs un skolotājs Andris Freibergs. 

Baltā ir bijusi viņa galvenā krāsa, Freibergs pats tā teica un spēja tajā saskatīt nianses un bezgalīgas iespējas. No apsnigušās, nāves miegā sastingušās zemes Raiņa lugā Zelta zirgs (Jaunatnes teātris, 1976), ko iestudēja kopā ar režisoru Ādofu Šapiro, līdz baltajām bezgalīgajām kāpnēm Ērika Ešenvalda operas Iemūrētie (LNOB, 2016) uzvedumā, kas radīts kopā ar pavisam citas paaudzes režisori Lauru Grozu. 40 gadi starp šiem uzvedumiem (bet patiesībā vēl desmitgade ilgāk) iezīmē Andra Freiberga aktīvo radošo mūžu, sadarbību ar vairākām režisoru paaudzēm, pasaulē atzītas scenogrāfijas skolas izveidošanu un plašu audzēkņu loku — ārkārtīgi dažādas personības, kuras vieno tikai talants. 

Kad pirms dažiem gadiem iznāca Margaritas Ziedas pamatīgā monogrāfija par mākslinieku, arī tai bija spoži balts apvāks. Ieskatoties baltajā laukā — kā pēdas sniegā — bija tāpat ar baltu iespiesti daudzi vārdi, cilvēki, kas bijuši nozīmīgi Freiberga dzīvē un mākslā. Taču zem baltā apvāka slēpās pilnīgi melns sējums. Šīs divas krāsas — tāpat kā spēju tās noturēt līdzsvarā — viņam bija iedevusi pati dzīve. 

Nāve ļoti ātri ienākusi bērna apziņā. Pavisam mazam nomirusi māte, tomēr dominējošā vēl ir baltā krāsa — jo ģimene dzīvo tēva darbavietā, pienotavā. Kad sākas karš, atnāk arī melnā krāsa. Dodoties bēgļu gaitās, nomirst vectēvs. Tēvs viņam rok kapu turpat ceļmalā, un tajā kapabedrē Andrītis ar brāli slēpjas no uzlidojuma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu