Esam tādi kā vienmēr • IR.lv

Esam tādi kā vienmēr

Armands Krauze. Foto — Kristīne Madjare
Aivars Ozoliņš, Jana Altenberga

ZZS līderis Armands Krauze par premjerministra amata kandidātu Lembergu un politiķu iejaukšanos mediju un tiesu varā

Iepriekšējās vēlēšanās Zaļo un Zemnieku savienība ieguva 9,91% vēlētāju balsu un 11 deputātu vietas Saeimā, taču pirmo reizi kopš izveidošanas 2002. gadā visu Saeimas pilnvaru laiku ir nosēdējusi opozīcijā. Bet tās pastāvīgais premjerministra amata kandidāts Aivars Lembergs ir pirmajā instancē notiesāts par smagiem kriminālnoziegumiem un gadu no tiesas piespriestajiem pieciem ir pavadījis cietumā. Maijā apvienību pameta Latvijas Zaļā partija, jūnijā arī Liepājas partija. Jaunākie aptauju dati rāda, ka par ZZS varētu balsot no 6,4% (SKDS) līdz 8,4% (Factum) vēlētāju. 

Kādas ir ZZS galvenās atšķirības no Apvienotā saraksta, kurā tagad ir arī jūsu ilggadējie apvienības partneri «zaļie»? Kāpēc būtu jābalso par jums, nevis par viņiem?
Zaļo un Zemnieku savienība bija zaļo ideju nesēja un zemnieku savienība, nevis Latvijas Zaļās partijas un Latvijas zemnieku savienība. Joprojām pārstāvam zaļās idejas. Es pēc izglītības esmu biškopis, agronoms. Man ir saimniecība, kur saimniekoju ar bioloģiskām metodēm. Mums partijā tādu ir ļoti daudz, tāpēc arī pēc šīm izmaiņām palikām zaļie un zemnieki. 

Mēs pavisam droši esam tādi, kādi mēs bijām. Protams, esam konservatīvs spēks, tāpēc arī mūsu pamata redzamākie cilvēki palikuši tie paši. Nešaubīgi, Aivars Lembergs ir mūsu savienības cilvēks. Neesam kaut kādi viendienīši, kas mainās. Daudzas partijas, arī Apvienotais saraksts, ir sanākuši kopā un izveidojuši ko jaunu. No otras puses, tie nav jauni. Politiķi pārgrupējas un veido īslaicīgus projektus uz vēlēšanām. Pīlēns ir viens no Tautas partijas dibinātājiem. Smiltēna kungs ir bijis Vienotībā. ZZS mēs nepārgrupējamies, esam tādi kā vienmēr. Bet Apvienotais saraksts ir biznesa projekts. Manā skatījumā tas ir Tautas partijas atdzimšanas mēģinājums no Pīlēna puses. 

Kāpēc, jūsuprāt, Zaļā partija un Liepājas partija pameta ZZS?
Es domāju, ka tieši vēlēšanu rezultātu apsvērumu dēļ. Piemēram, Zaļās partijas priekšsēdētājs Tavara kungs nevienu reizi nav bijis ievēlēts Saeimā. Acīmredzot ilggadējam partijas vadītājam neiekļūt Saeimā kārtējo reizi tomēr būtu diezgan liels apkaunojums. Viņš saskatīja, ka šādā sastāvā viņam ir iespējas. 

Vai Lembergs nebija iemesls, kāpēc viņi aizgāja?
Tas bija formālais iemesls, bet šobrīd es jau zinu patiesos iemeslus. Vēsturiski visus pēdējos gadus Tavara kungs un viņa kolēģi ir aizstāvējuši mūsu kopējo pozīciju, tajā skaitā arī ļoti labi izteikušies par Aivaru Lembergu. Un tagad pēkšņi kaut kas sagriežas! 

Aizejošā Saeima ir pirmā kopš 7. Saeimas, kurā ZZS nav bijusi valdībā. Vai tas neliecina par partijas norietu?
Nē. Mēs esam ļoti nopietni strādājuši opozīcijā. Tikai un vienīgi vēlēšanu rezultāts ir vērtējums partijai, un par to mēs varēsim runāt 2. oktobrī. 

Cik vietu Saeimā cerat iegūt?
Mūsu mērķis ir starp 15 un 20 vietām. 

Tad jau noteikti būtu valdībā. Kas būtu jūsu partneri?
Mēs neizslēdzam nevienu politisko spēku, izņemot tos, kas ir klaji naidīgi Latvijas valstij, kas nes Maskavas un Putina idejas, piemēram, Krievu savienība un citi.

Un Saskaņa?
Saskaņa ir uz jautājuma zīmes. Īsā atbilde — tie, kas iestājas vai izsaka kaut kādu slēptu atbalstu Putina šābrīža darbībām un, piemēram, kritizē pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā. Es neredzu, ka varētu ar tādiem cilvēkiem strādāt kopā valdībā. 

Kurā pusē iekrīt Šlesera partija?
Nevar saprast. Šobrīd neesmu no viņa neko sliktu dzirdējis, līdz ar to mums nav problēmu sastrādāties.

Rīdzenes sarunās Lembergs teica, ka neesot idiots, lai tiešām kļūtu par premjerministru. Vai tagad ir kļuvis jau tik gudrs, ka grib kļūt?
Iniciatīva uzrunāt viņu nāca no ZZS valdes locekļiem un atsevišķiem biedriem. Pauze bija diezgan ilga, jo viņš tiešām apdomāja, vai ir gatavs nākt. Viņš ir apliecinājis, ka ir gatavs vadīt Latvijas valdību. 

Lembergs ir ASV sankciju sarakstā. Vai jums nav bažu, ka arī jūs personīgi, jūsu partijas biedri vai partija kopumā varētu nonākt šajā sarakstā?
Mums Satversmē skaidri un gaiši pateikts, ka tautai pieder vara — ko tauta ievēlēs, tas arī būs. Otrkārt, es balsoju [Saeimas] Ārlietu komisijā par okupācijas pieminekļa nojaukšanu, un pēc tam parādījās ziņa, ka Krievijā pieņemts lēmums ierosināt krimināllietu pret visiem, kas to ir lēmuši. Tad sanāk, ka vispār neko nevar darīt, jo jābaidās no krieviem, jābaidās no amerikāņiem.

Vai jūsu atsaukšanās uz Krieviju nozīmē, ka uzskatāt Krieviju un Ameriku par divām Latvijai vienādi naidīgām valstīm?
Nē. Krievija Latvijai ir ļoti naidīga, bet amerikāņi ir mūsu stratēģiskie partneri. Pateicoties Amerikas atbalstam, mēs šobrīd varam justies droši. 

12. augustā ZZS publicēja paziņojumu, ka Lembergs uzskata, ka «sabiedriskie mediji ir pilnībā nonākuši varas partiju šauru interešu ietekmē un demokrātisku vēlēšanu norise līdz ar to nav iespējama». Kāpēc viņš piedalās nedemokrātiskās vēlēšanās?
Vēlēšanās tomēr ir jāpiedalās. Sabiedriskajiem medijiem jābūt pilnīgi neatkarīgiem. Jo sabiedriskie mediji jau paliek līdzīgi kā Baltkrievijā vai Krievijā, kur nepielaiž opozīciju pie teikšanas. 

Jūs pirms stundas bijāt Latvijas Radio!
Mēs rūpīgi analizējām raidījumus. Krustpunktā ap 90% ir koalīcijas pārstāvji, tikai nedaudz virs 10% opozīcija. Tas pats attiecas uz Rīta Panorāmu un citiem raidījumiem. Opozīcijas partijām vārds netiek dots.

Programmā sakāt, ka atjaunosiet mediju neatkarību. Kāds ir plāns?
Mediji nevar būt atkarīgi no finansējuma kā šobrīd, kad Kariņš vai valdības pārstāvji, visticamāk, kaut kādā veidā viņus iespaido. Sabiedrisko mediju pārstāvjiem, tāpat kā politiķiem, ir jāatskaitās sabiedrībai par saviem ieņēmumiem. Jābūt deklarācijām, lai redzam, ka viņi ir neatkarīgi un viņi vai viņu ģimenes locekļi nav saņēmuši kaut kādus labumus no kaut kā.

Jūsu īsajā programmā ne reizi nav pieminēta NATO. Vai partijas ieskatā NATO arvien ir «okupanti», kā Latvijā izvietotās sabiedroto vienības raksturoja Lembergs?
Tā nav patiesība, viņš tā nenosauca. 

Viņš teica, ka NATO vienību izvietošana Latvijā esot pielīdzināma okupācijai kā 1940. gadā.
Pirmkārt, mums nav rakstīts NATO, bet mēs rosināsim aizsardzības budžetam novirzīt 2,7% no IKP. Īsajā programmā mēs to nerakstām, bet mums patiešām ir svarīgi ar NATO sadarboties un iegūt modernas pretgaisa aizsardzības sistēmas. Es uzskatu, ka katrs Latvijas armijas karavīrs ir NATO karavīrs. Tie vēsturiskie fakti noteikti toreiz bija dēļ tā, ka daži karavīri uzvedās nepiedienīgi, bija apčurājuši kaut ko publiski.

Lembergs runāja par sabiedroto vienību izvietošanu Latvijā pēc Krimas okupācijas. Vai ZZS piekrīt premjerministra kandidāta uzstādījumam, ka NATO vienības Latvijā ir okupanti, no kā labums tikai prostitūtām?
Nevaru komentēt, ko viņš teicis un ko viņš domājis. Varu skaidri pateikt ZZS pozīciju — tikai kopā ar NATO mēs varam būt droši un aizstāvēt Latvijas nacionālās intereses. 

Rodas iespaids, ka nosaucāt Lembergu par savu premjerministra kandidātu, taču jūs pat īsti neinteresē, ko viņš muld.
Mūs interesē tas, ko mēs pārrunājam valdē, un tas, ko oficiāli paužam.

Vai atbalstīsiet Egila Levita atkārtotu ievēlēšanu par Valsts prezidentu?
Nē! Mēs viņu neatbalstījām toreiz un neatbalstīsim arī tagad. 

Vai jums ir cits kandidāts?
Nē, mums par to nav bijusi neviena diskusija. Mēs izvirzījām Aivaru Lembergu par premjera kandidātu, jo socioloģija rādīja, ka sabiedrības vairākums uzskata, ka viņš ir labāks nekā Kariņš. Levits ir viens no retajiem prezidentiem, kuriem ir vissliktākais sabiedrības vērtējums. Līdz ar to mēs nevaram tādu kandidātu atbalstīt. 

Jūsu programmā rakstīts: pārtrauksim izpildvaras ietekmi uz tiesu varu. Kā plānojat šo ietekmi pārtraukt, ja ZZS deputāti paši klaji iejaucās tiesu varā, balsodami pret Tieslietu padomes virzīto Augstākās tiesas tiesneses kandidāti Sanitu Osipovu?
Tā absolūti nav iejaukšanās tiesu varā. Saskaņā ar Satversmi deputāti balso brīvi pēc sirdsapziņas, un viņus nevar ietekmēt.

Iebildumi pret Osipovu bija politiski, nevis par viņas profesionalitāti.
Tieši tā. Un Saeimas balsojums ir politisks lēmums.

Tātad jūs paziņojat, ka Latvijā tiesu vara nav neatkarīga no politiķiem?
Es paziņoju, ka Latvijā tiesu vara ir neatkarīga un politiķi arī neatkarīgi. Mēs nevērtējam kandidātus pēc profesionalitātes, mēs vērtējam politiski. Deputātiem ir viens kritērijs — viņa vēlētājs.

Jūsu programmā ir daudz par sociālo atbalstu. Cik tas viss maksās? Par cik pieaugtu valsts parāds, ja šī programma tiktu pilnībā realizēta?
Mēs esam rēķinājuši. (Solītos konkrētos skaitļus Krauze līdz redakcijas slēgšanai neatsūtīja — red.) Valsts parādu audzēt nevar, to dara Vienotība un šī valdība. Mūsu plāns tāds nav. Kur ņemsim? Šobrīd arvien vairāk uzņēmēju iet ēnu ekonomikā, un tas ir rezultāts tam, ka ir likvidēti daudzi nodokļi, kur cilvēki kaut ko maksāja, bet tagad vairs nemaksā neko. Otrkārt, nodokļi ir jāsamazina. Esam aicinājuši PVN samazināt gan pārtikai, gan daudzām citām lietām.

Vai uzskatāt par pareizām zemkopības ministra Gerharda panāktās izmaiņas koku ciršanas noteikumos?
Tas nav kārtīgi izdiskutēts ar nozari. Ir divas puses ar pretējiem viedokļiem — kokrūpnieki un vides organizācijas. Drīzāk nepareizs lēmums, tas nedos vēlamo rezultātu.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu