Robežsardzes atjaunošana • IR.lv

Robežsardzes atjaunošana

4. Daugavpils robežsargu bataljona ātrās reaģēšanas grupa 1995. gada aprīlī. Fotogrāfs — Gaitis Grūtups. Latvijas Kara muzeja krājums
Viesturs Rasnacis, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 4

Katastrofāla līdzekļu trūkuma apstākļos tika sasniegts svarīgs politisks mērķis

Krievijas atkārtotā invāzija Ukrainā un tās īstenotais genocīds pret Ukrainas iedzīvotājiem kārtējo reizi ir aktualizējis jautājumu par Latvijas drošību. Viens no tās stūrakmeņiem ir valsts robeža, robežas kontrole un aizsardzība. Vēl pirms kara sākuma Ukrainā Latvijas robežas aizsardzības jautājumu aktualizēja no Baltkrievijas puses nākošo robežpārkāpēju krīze uz Polijas, Lietuvas un Latvijas robežām. Pēkšņi atcerējās par nepiedodami ilgi aizkavējušos un šķietami aizmirsto žoga izbūvi uz Latvijas un Baltkrievijas robežas. Tomēr Krievijas agresijas gadījumā žogs uz Latvijas robežas būtu kā plāksteris šautai brūcei. 

Sākums

Pēc Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas viens no svarīgākajiem uzdevumiem bija valsts drošības pamatu veidošana un robežu aizsardzība. Jau 1991. gada janvāra barikāžu laikā Augstākās Padomes Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadībā notika brīvprātīgo reģistrācija robežapsardzības spēku izveidei. Paralēli darbojās brīvprātīgo vienības — Latvijas Nacionālās neatkarības kustības Īpašie brīvprātīgie kārtības sargi un Latvijas Tautas frontes kārtības sargi, daudzi to dalībnieki vēlāk turpināja dienēt valsts bruņotajās struktūrās. 

Tūlīt pēc 1991. gada augusta puča 23. augustā kā brīvprātīgs sabiedrības pašaizsardzības formējums tika dibināta Zemessardze. Regulāro bruņoto spēku izveidei sākotnēji trūka politiskā atbalsta, turklāt Latvijas teritorijā vēl atradās Krievijas Federācijas bruņotie spēki. Tāpēc vispirms 1991. gada 13. novembrī tika izveidota Aizsardzības ministrija un 22. novembrī dibināti Aizsardzības spēki, kuru sastāvā ietilpa Robežsargu brigāde, Jūras spēki, Gaisa spēki, Mobilo strēlnieku brigāde, kā arī īpašo uzdevumu daļas un apakšvienības. Skaitliski vislielākā bija Robežsargu brigāde — 1992. gada 2. janvārī apstiprinātajā štatu sarakstā no 2452 štata vienībām 2309 bija atvēlētas tieši robežsargiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu