Divarpus miljoni soļu • IR.lv

Divarpus miljoni soļu

Šķērsojot ūdenstilpes, reizēm jālieto radoši risinājumi — tā stiprinās komandas gars. Foto — Dina Preisa
Dina Preisa

Pārgājienu projekta Apkārt Latvijai dalībnieki mēro 1836 kilometrus garu maršrutu gar valsts robežu, gada siltajā laikā ik mēnesi divās dienās pieveicot līdz 50 kilometriem. Ceļš, kas pirms trim gadiem aizsākās Miķeļbākā, nu ir nonācis līdz Lietuvas robežai Mēmelē

Dina Preisa.
Foto no privātā arhīva

Mēs ejam pa takuziņa Jāņa Jagubkova rūpīgi saplānotajiem lauku ceļiem un meža taciņām pēc iespējas tuvāk robežai. Tā līdz kaulam iepazīstam «pēdējo mohikāņu» dzīvi attālos nostūros. Piedalāmies degustācijās pie mājražotājiem, ieturam dāsnas pusdienas zemnieku saimniecībās un baudām zupu uz ugunskura vakariņās. Viesojamies gan necilās, gan iespaidīgās baznīcās, muzejos, muižās un pilīs. Klausāmies vietējo stāstus dažādās izloksnēs, dialektos un valodās. Fotografējamies pie robežstabiņiem, kāpjam pilskalnos, apķeram dižkokus, šķērsojam grāvjus un upes un peldamies ezeros. Baudām sadziedāšanos ģitāras pavadījumā, vietējo ansambļu uzstāšanos, dančus estrādēs, kā arī nakšņošanu guļammaisā tautas namos un pamestās skolās.

Kāpēc rakstu «mēs»? Jo dažu gadu laikā esmu saaugusi ar šo gājēju «bandu», jūtos kā daļa no kuplas ģimenes. Man pat ir sava pārgājienu mamma, māsas un brāļi! Ģimene ir grandioza — tās izmēri variē no 50 līdz 100 locekļiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu