Aizejošā laika pārvarēšana • IR.lv

Aizejošā laika pārvarēšana

Valda Čakare, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 3

Pēdējos gados iznākušas vairākas mutvārdu vēstures pētnieku sagatavotas grāmatas, kuru kopēja iezīme ir personīgās pieredzes pašatklāsme izstāstītajās atmiņās. Kopumā LU Filozofijas un socioloģijas institūta un Latvijas Mutvārdu vēstures pētnieku asociācijas sarūpēto dzīvesstāstu grāmatu skaits tuvojas diviem desmitiem. Tā ir sava veida alternatīvā vēsture, kas klusās zināšanas dara sadzirdamas un saredzamas. Vēsture pat varbūt nav īstais vārds, jo vēsture ir bezpersoniska vai drīzāk pārpersoniska, bet atmiņas — vienmēr personiskas. Tās kalpo kā aizejošā laika pārvarēšanas instruments. 

Šajā apskatā — par trim jaunākajām grāmatām, kas nākušas klajā 2020.—2022. gadā. 

Klusās zināšanas

Teātra antropoloģijā ir termins «klusās zināšanas», ar to saprotot aktiermākslas apgūšanas īpašo veidu, kurā zināšanas tiek nodotas tālāk bez vārdu starpniecības, no ķermeņa uz ķermeni. Saistībā ar sēriju Bezbailīgie šim terminam gribas piedēvēt citu nozīmi. Tās ir zināšanas, kuras ilgu laiku bijušas latentā stāvoklī, aizliegtas, apspiestas, «klusas» un tikai tagad — pēc daudziem, ļoti daudziem gadiem — nākušas gaismā. Par tām klusēja gan padomju, gan Rietumu pusē, kur zviedru un britu izlūkdienestu līdzdalība noteica informācijas neizpaušanu veselu 60 gadu garumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu