Kijivas žurnāliste: Ukraiņi nepārtrauks cīnīties • IR.lv

Kijivas žurnāliste: Ukraiņi nepārtrauks cīnīties

Olga Rudenko. Foto - Kristīne Madjare

“Ja Zelenskis tagad parakstīs kaut kādu šausmīgu miera līgumu un prasīs visiem nolikt ieročus, ukraiņi nepārtrauks cīnīties. Cilvēki pārstās ticēt Zelenskim, bet nepārstās cīnīties,” intervijā žurnālam Ir saka Ukrainas medija Kyiv Independent galvenā redaktore Olga Rudenko.

Angļu valodā rakstošais neatkarīgais medijs kļuvis par būtisku informācijas avotu daudziem, kas pasaulē seko kara norisei Ukrainā. Olgai Rudenko jāvada 20 žurnālistu komanda. Tagad viņa ieradusies Rīgā uz starptautisku mediju konferenci, lai pastāstītu, kā pērn novembrī radās Kyiv Independent. Četri Kyiv Independent žurnālisti iekļauti Forbes 30 under 30 industrijas līderu sarakstā, kolēģis Iļja Ponomarenko kļuvis par populārāko kara reportieri, bet Olga pati nonākusi uz žurnāla Time vāka.

Intervijā Olga atklāj savu vērtējumu par Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski: “Pirms kara viņš bija viduvējs prezidents, iecietīgi izturējās pret korupciju. Piemēram, bija daudz ziņu par korupciju ceļu būvē un būvniecībā, bet no viņa puses nekādas reakcijas — kamēr vien ceļus būvē, viņam vienalga, ka naudu zog. Administrācijas priekšnieka vietnieks tika apsūdzēts korupcijā, bet krimināllietu noraka tā pati Irina Venediktova, kas šobrīd izmeklē Krievijas kara noziegumus.”

Taču kara laikā Zelenskis izrādījās tieši tāds vadītājs, kāds vajadzīgs. “Varu diezgan droši teikt, ka pēc kara beigām viņš darīs to, par ko būs iemesls viņu kritizēt, taču šobrīd viņš labi strādā, īpaši publicitātē — lieliski. Rietumos ir uzskats, ka Zelenskis ir rādījis piemēru ukraiņiem, bet tā nav — viņš ir visas tautas noskaņojuma turpinājums, dabisks atspulgs. Cilvēki iedvesmo viņu, viņš iedvesmo cilvēkus. Ukraina nestāv, pateicoties Zelenskim. Ukraina stāv, pateicoties ukraiņiem, kuri cīnās,” saka Olga.

Viņa arī uzskata, ka šodienas notikumi lieliski parāda, ka kopumā ukraiņi daudz vairāk mīl brīvību nekā, piemēram, krievi, lai gan abas tautas 70 gadus dzīvoja vienā ēnā.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu