Pilsēta laukos? • IR.lv

Pilsēta laukos?

Cēsis mūsdienās. Foto — Juris Bērziņš-Soms
Edgars Plētiens, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 2

Neuzdotie jautājumi par Latvijas vietu vēsturi

Dzīve mūsdienu mazpilsētās nemaz tik ļoti neatšķiras no viduslaikiem. Pilsētu pārvalda vietējā pašvaldība, regulāri notiek tirgus, ir lielākas iespējas atrast darbu, tāpēc uz to pārceļas ļaudis no lauku reģioniem, mazsvarīgs nav ērtības faktors. 

Lai arī katrs laikmets pilsētas sejā un darbībā iezīmējis savus vaibstus, pilsētas sociālais un ekonomiskais koncepts palicis nemainīgs. Tāpat kā pirms vairākiem gadsimtiem, mazpilsēta arvien ir vieta ar savu īpatnēju dzīvesveidu un kārtību. Mūsdienu tehnoloģiskie risinājumi mazina atšķirību starp pilsētu un laukiem, tomēr tāda joprojām pastāv.

Vairākkārt nācies dzirdēt, ka dzīve ārpus Rīgas nozīmē dzīvi laukos. Nav melots, lai gan būtiski piebilst, ka Rīga salīdzinājumā, piemēram, ar Berlīni, arī nav diez cik liela pilsēta. Taču tieši lielākajās pilsētās izpētīts daudz vairāk pagātnes stāstu, detaļu un notikumu — jo ņemts vērā, ka tie cilvēkus interesē, aizrauj un iedvesmo.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu