Vēl jāiemācās godināt karotājus • IR.lv

Vēl jāiemācās godināt karotājus

«Mani interesē, vai cilvēki vispār ir spējīgi ļaunumu atpazīt,» atklāj Jiržījs Padevets. Foto — Sonja Pokorna (Soňa Pokorná)
Kristīne Ante, Josefs Miškovskis, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 2

Ar Jiržīju Padevetu sarunājas Kristīne Ante un Josefs Miškovskis

Jiržījs Padevets (Jiří Padevět) mūsdienu Čehijā ir plaši pazīstams. Viņš vada akadēmisku izdevniecību, izsakās par politiku publiskaja telpā un pats domā kandidēt parlamenta vēlēšanās, raksta periodiskajiem izdevumiem, veido grāmatas un stāsta par Čehijas vēsturi raidījumu ciklos Asiņainie gadi (Krvavá léta) un Tumšais laikmets (Temná doba). Fokusā ir laika posms no 1938. līdz 1953. gadam, kurā čehi piedzīvoja nacistu okupāciju, vāciešu izraidīšanu un komunistu nākšanu pie varas. Padevets jēdzienus «sūtība» vai «misija» neattiecina uz savu darbu, bet raksturo to kā centienus atgādināt par pagātnē notikušo tādā formā, kas ļauj to paturēt atmiņā. «Lai ar cilvēkiem nenotiktu tas, par ko es rakstu grāmatās un rādu raidījumos,» viņš paskaidro, enerģiski un atsaucīgi uzņemot Domuzīmes intervijas veidotājus savā darba kabinetā Vāclava laukumā Prāgā.

Kāda loma grāmatām ir mūsdienu Čehijas sabiedrībā, kas veido 10 miljonus lielu lasītāju auditoriju?
Par čehiem jāzina tas, ka laikos, kad klājies visskarbāk — 1939. gadā un nacistu okupācijas sākumā vai pēc padomju karaspēka iebrukuma 1968. gadā —, šiem pavērsieniem ir sekojis īsts grāmatu bums. Čehi it kā atrod sevi grāmatās. 1989. gadā pēc Samta revolūcijas zūdot cenzūrai, grāmatniecība burtiski eksplodēja.

Mūsdienu Čehijā gadā izdod aptuveni 15—17 tūkstošus izdevumu nosaukumu, tajā skaitā kartes, dažādus ceļvežus utt. Šis skaits turas nemainīgs jau daudzus gadus, tomēr grāmatas iznāk arvien mazākās tirāžās. Kvalitatīva literatūra ir jādotē no citiem avotiem, piemēram, no pieprasīto grāmatu pārdošanas vai valsts iestāžu līdzekļiem. Atmaksājas tikai grāmatas metiens virs 2000 eksemplāriem ar nosacījumu, ka tas tiek pilnībā pārdots. Vidējais metiens ir apmēram 700—800 eksemplāru. Protams, arī e-grāmatas ir paņēmušas noteiktu grāmatu tirgus daļu, Čehijā tie ir aptuveni trīs procenti no visa izdoto grāmatu kopuma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu