Mīļajam, labajam draugam • IR.lv

Mīļajam, labajam draugam

Korektori Valstspapīru spiestuvē 20. gadsimta 30. gadu beigās. No kreisās — Gunars Janovskis, kurš šādi piepelnīja naudu studijām. Zem lampas kupola — Ieva Lase. Latvijas Nacionālā bibliotēka
Inguna Daukste-Silasproģe, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 1

Ievas Lases vēstules Gunaram Janovskim

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu krājumā Gunara Janovska fondā glabājas divu vienaudžu — tulkotājas Ievas Lases (1916—2002) un rakstnieka Gunara Janovska (1916—2000) sarakste1: Ievas Lases vēstules (63) rokrakstā un mašīnrakstā, pastkartes, ģimenes fotogrāfijas, meitu zīmējumi un Gunara Janovska vēstuļu mašīnraksta kopijas (15), kuras viņš pats saglabājis2 (sūtīto pastkaršu liktenis nav zināms). 

Ieva Lase tulkoja no franču, vācu, spāņu un krievu valodas, tulkojumu vidū Antuāna de Sent-Ekziperī Mazais princis (1960), Pjēra Gamarā noveļu krājums Cilvēku rokas (1963), stāsti Piedzīvojums ar Spārnoto čūsku (1964) un Kapteinis Pavasaris (1966), romāns Pireneju rapsodija, Slepkavam Gonkūru prēmija (abi 1967), Gustava Flobēra Trīs stāsti (1970) un citi. Apbalvota ar Francijas ordeni par nopelniem literatūrā un mākslā (1993) un Triju Zvaigžņu ordeni (1999). 

Gunars Janovskis pēc Otrā pasaules kara nonāca trimdā Anglijā, kur kļuva par vienu no ražīgākajiem un lasītāju iemīļotiem autoriem. Prozai raksturīga koncentrēta izteiksme, poētisks cilvēku un vides tēlojums, smeldzīgi skaudrs mīlestības un dzimtenes tēmu risinājums. Rakstījis arī īsprozu, feļetonus un dzeju. Latvijā izdoti kopoti raksti (1997—2003), grāmata Mans dzīvesstāsts un 33 dzejoļi (1997). Vairāki darbi dramatizēti, iestudēti Valmieras teātrī, Latvijas Televīzijā, pēc romāna Pilsēta pie upes motīviem uzņemta Viestura Kairiša spēlfilma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu