Uga Dumpis no valdības gaida skaidru valodu • IR.lv

Uga Dumpis no valdības gaida skaidru valodu

1
Foto — Reinis Hofmanis

Infektologs Uga Dumpis intevijā žurnālam Ir par nule valdības apstiprināto lēmumu pakāpeniski atcelt Covid-19 ierobežojumus saka: “Ierobežojumu atcelšanai šobrīd nav epidemioloģiskie argumenti, bet gan citi. Ja saka, ka Latvijas ekonomika nogrims šo konkrēto ierobežojumu dēļ, tad es nevaru argumentēt, ka nenogrims, — es nezinu. Taču man šķiet, ka ne. Manuprāt, ja bērni slimo un neiet uz skolu un daudziem ir slimības lapas, tad arī ekonomika neattīstās.”

Viņš uzsver, ka epidemioloģiski ir skaidrs — jo mazāk kaut kur ejam, mazāk dziedam koros vai dejojam tautas dejas un sēžam restorānos, jo vieglāk šis vilnis paies. Jebkura veida aktivitātes palielina saslimušo skaitu.

Pazīstamais ārsts norāda, ka valdībai būtu skaidri jāpamato savi lēmumi: “Tad vajag skaidri pateikt — mēs pieņemam, ka bērniem slimošana ir mazāks ļaunums nekā mācīšanās neklātienē. Lai bērni slimo, bet viņi iet, dejo, dzied, spēlē. Jo teikt, ka tas viss ir droši un ka ierobežojumi ir bezjēdzīgi, — tas nav pamatojums. Nevar teikt, ka bērniem ir droši atgriezties skolā ceturtajā dienā pēc saslimšanas — skaidrs, ka viņi tad ir vislipīgākie, tas ir zinātniski pierādīts.”

Viņu kā zinātnieku visvairāk kaitina šī nekonkrētā argumentācija, “jo ierobežojumi nav bezjēdzīgi, tie mazina saslimstību, un tas ir pierādīts visā pasaulē”.

“Es negribu kritizēt Veselības ministriju (..). Ir skaidrs, ka šie apsvērumi nav medicīniski. Tā ir kopējā atbildība. Nesaku, ka nevajag to darīt. Bet skaidri jāpasaka — jā, bērni slimos. Jā, vecāki arī slimos. Bet, ja viņi ir vakcinēti un balstvakcinēti, tad nekas viņiem nenotiks. Mēs kā sabiedrība uz to ejam,” intervijā norāda Dumpis.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (1)

Vija Dzelme 20.02.2022. 19.17

Paldies ārstam par atklāto valodu! Varas dialogs ar sabiedrību ir zemā līmenī, lai neteiktu vairāk!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu