Jākustas diennakts ritmā • IR.lv

Jākustas diennakts ritmā

Ilustrācija — Freepik
Mārtiņš Galenieks

Vai ir nozīme tam, kurā diennakts laikā nodarbojamies ar fiziskām aktivitātēm? Iespējams, sportošana no rīta vairāk palīdz svara samazināšanai, bet pēcpusdienā uzlabo vielmaiņu 

Cilvēks ir evolucionējis, lai kustētos gaismā, bet mūsdienu pasaulē nolādējis sevi sēdēšanai tumsā. Tomēr par to, vai labāk sportot no rīta vai pēcpusdienā, īstas skaidrības joprojām nav. Iespējams, tam nemaz nav izšķirošas nozīmes, un galvenais ir to vispār darīt, uzsver fizioterapeiti. 

Taču savstarpēji nedaudz pretrunīgi pētījumi ar cilvēkiem, kā arī eksperimenti ar dzīvniekiem liecina, ka diennakts stundai, kurā mēs atrodamies kustībā, varētu būt nozīme tajā, kādu iespaidu fiziskās aktivitātes atstāj uz veselību. Katrā ziņā kustēties ir ļoti ieteicams un arī dzīvot saskaņā ar saviem bioloģiskajiem ritmiem.

Piemēram, divos pētījumos Nīderlandē un ASV zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka cilvēkiem ar diabētu vai vielmaiņas traucējumiem varētu būt noderīgāk nodarboties ar fiziskām aktivitātēm pēcpusdienās. Konstatēts, ka diabēta slimniekiem, kas sportoja pēcpusdienā, glikozes līmenis asinīs samazinājās, bet insulīna jutīgums palielinājās vairāk nekā tiem, kas kustējās no rīta. Savukārt citā pētījumā ASV konstatēts, ka cilvēki, kuri ar fizisku aktivitāti nodarbojās no rīta, straujāk zaudēja svaru nekā tie, kuri to darīja pēcpusdienā.

Nesen zinātniskajā žurnālā Cell Metabolism publicēts pētījums, kas veikts ar pelēm un liecina, ka grauzējiem, kurus pētnieki piespieda «sportot» dienas pirmajā pusē, fiziskā aktivitāte vairāk ietekmēja ķermeņa mehānismus, kas kontrolē svaru, bet tām, kuras bija fiziski aktīvas pēcpusdienā, — mehānismus, kas kontrolē cukura līmeni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu