Epidemioloģe: Šī ir multisistēmu slimība, kas skar visu organismu • IR.lv

Epidemioloģe: Šī ir multisistēmu slimība, kas skar visu organismu

1
Liliāna Civjāne. Foto: Ieva Salmane

Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Liliāna Civjāne (Tzivian) ieguvusi doktora grādu epidemioloģijā, viņa ir Vācijas Medicīniskās informātikas, biometrijas un epidemioloģijas biedrības sertificēta epidemioloģe un Vācijas Epidemioloģijas biedrības epidemioloģisko projektu vadītāja. Ir ar viņu sarunājas, lai uzzinātu vairāk par Covid-19 jauno paveidu omikronu.

Viņa teic, ka šis variants nav izveidojies uz deltas varianta pamata, kā iepriekš bija prognozējuši zinātnieki: “Izrādās, omikrons izveidojies uz Uhaņas vīrusa bāzes, par kuru jau bijām aizmirsuši. Pati iepriekš sacīju, ka vīrusa Uhaņas variants liekams muzejā, jo delta ir pieveikusi visus iepriekšējos variantus. Nē, tā nav.”

Epidemioloģe uzsver, ka šī ir multisistēmu slimība, kas skar visu organismu. “Gadu pēc kovida izslimošanas ir paaugstināts insulta un infarkta risks. Ir pētījumi, kas parāda — pārslimošanas rezultātā simptomu skaits ar laiku palielinās. Tas nozīmē, ka tikko izslimojušam cilvēkam var šķist — slimība nekādas sekas nav atstājusi. Bet, paiet pusgads, un pēkšņi parādās viena, otra, trešā saslimšana. Tas savukārt zinātniekiem liek domāt, ka šis vīruss ir autoimūna slimība, kuras rezultātā organisms vēršas pret sevi,” stāsta Civjāne.

Viņa norāda, ka redzējusi pētījumu, kas veikts ar žurkām: “Tas skaidri un gaiši parādīja, kā šis vīruss ēd smadzeņu šūnas un tās paliek tikpat kā bez pelēkās vielas!”

Civjāne iesaka, kā sevi pasargāt no smagas saslimšanas, kas būtu jādara valdībai, sabiedrībai, skolām: “Mums lielāka uzmanība būtu jāpievērš masku vai respiratoru nēsāšanai, balstvakcinācijai, jāveic vienreizējie testi, jāvēdina telpas.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (1)

andrejs 13.01.2022. 17.48

“Tas skaidri un gaiši parādīja, kā šis vīruss ēd smadzeņu šūnas un tās paliek tikpat kā bez pelēkās vielas!”
—————-
Zatlers, Danilāns, Levits… Kas vēl?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu