Straumes nesējs • IR.lv

Straumes nesējs

Aivars Kļavis. Avota laiks. Zvaigzne, 2021.
Aija Cālīte, Domuzīme

Mūsdienās leģendārais žurnāls Avots/Rodņik (1987—1992) formāli tika veidots, pamatojoties uz Padomju Savienības Komunistiskās partijas centrālkomitejas lēmumu (līdzīgus literāros žurnālus jaunatnei bija plānots radīt arī vairākās citās PSRS rietumu republikās), taču tas strauji kļuva par komunistiskās ideoloģijas pretmetu. Avota galvenā redaktora Aivara Kļavja grāmatā Avota laiks lasāms plašs dokumentāls, personisks vēstījums par žurnāla tapšanu un uzplaukumu, sniedzot atbildes arī uz jautājumu, kā sākotnēji stingras cenzūras apstākļos Avots vispār varēja iznākt. 

80. gadu vidū žurnālistikas standartus aizvien noteica kompartija, komjaunatne un čeka. Pēc studijām es sāku strādāt par žurnālisti laikrakstā trimdas tautiešiem Dzimtenes Balss, citi studiju biedri — dienas avīzēs Cīņa un Padomju Jaunatne, kuru redakcijas arī atradās Preses namā. Neviens no mums apzināti nevēlējās ieslīgt konformismā, rakstīt «to, ko vajag». Lielākā daļa talantīgu un arī drosmīgu cilvēku jaunības naivumā vēlējās pierādīt savu taisnību, taču ar to bija stipri par maz. Pamazām nācās iesaistīties spēlē ar puspatiesībām, tikai pēc darbalaika atkal iztaisnojot mugurkaulu. Ja žurnālistika būtu pilnībā piemērojusies stagnācijas laikmeta garam, šaubos, vai būtu tapis arī Avots. 

Avota izdevēji bija LPSR Rakstnieku savienība (RS) un LĻKJS CK jeb komjaunatnes ceka. Tā pirmajā numurā RS valdes priekšsēdētājs Jānis Peters žurnāla misiju formulējis: «Slāpju veldzēšana. Sāpju uzrādīšana. Dziedināšana ar avotūdeni.»

Grāmatu rakstot, Aivars Kļavis rēķinājies arī ar to auditoriju, kura vairs nepārzina padomju laikos pastāvošo preses vidi, rakstītos un nerakstītos noteikumus tajā, par Avotu vai Rodņik neko nav dzirdējuši. Stāstu par žurnālu viņš izvērš kopējā Latvijas 80. gadu otrās puses un 90. gadu sākuma vēstures stāstā, laikmeta kontekstu vieniem atsaucot atmiņā, citiem — izskaidrojot. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu