TOP 5 tehnoloģiju tendences Latvijas uzņēmējiem • IR.lv

TOP 5 tehnoloģiju tendences Latvijas uzņēmējiem

Ilustratīvs attēls
Rinalds Sluckis

Tuvojoties gada nogalei, dažādi pasaules tehnoloģiju izpētes institūti un mediji publicē jaunākās inovāciju tendences nākamajam gadam. Tas dod iespēju uzņēmumu vadītājiem sekot līdzi tehnoloģiju attīstībai un jau laikus domāt par sava biznesa attīstīšanu atbilstoši pasaules tendencēm, ļaujot uzlabot konkurētspēju, paaugstināt digitalizācijas pakāpi, efektivitāti un nodrošināt labāku servisu saviem klientiem. Lietu internets, mākslīgā intelekta attīstība, dažādi produktivitātes paaugstināšanas rīki straujiem soļiem iet uz priekšu, tāpēc katram uzņēmējam svarīgi izvēlēties savam uzņēmumam atbilstošākos risinājumus un tos pielāgot savām vajadzībām.

Digital Mind šā gada sākumā veiktā uzņēmēju aptauja* liecina, ka 77% Latvijas vidējo un lielo uzņēmumu tuvāko gadu laikā paredz plašāku plānošanas un pārvaldības tehnoloģisko risinājumu izmantošanu uzņēmumu attīstības mērķu sasniegšanai un problēmu novēršanai. Tas liecina, ka Latvijas uzņēmumi saprot digitālo risinājumu nozīmi nākotnes uzņēmējdarbībā un ir gatavi jaunu risinājumu ieviešanai labākas pārvaldības nodrošināšanai.

Jāatzīst, ka vadošie interneta tehnoloģiju analītiķi, piemēram, Gartner un IDC, runājot par nākamo gadu tendencēm, nemin radikāli jaunas, revolucionāras tehnoloģijas, bet gan diskutē par esošo tendenču pastiprināšanos un jau zināmo tehnoloģiju tālāku attīstību – plašāku pielietojumu, straujāku izplatību, intensīvāku izmantojamību dažādās nozarēs. Minēšu piecas svarīgākās, kas, manuprāt, tuvākajos gados būs aktuālas Latvijas uzņēmumiem un organizācijām.

Funkciju deleģēšana mākslīgajam intelektam

Globālo tehnoloģiju evolūcija tuvākajos gados būs vērsta uz ērtāku un lētāku milzīga apjoma datu izmantošanu noteiktām biznesa funkcijām, lai tos pielāgotu dažādiem pašapkalpošanās risinājumiem. Lielākā daļa datu apstrādes un analīzes tiks uzticēta mākslīgajam intelektam, kas nenoliedzami to spēj izdarīt daudz ātrāk un kvalitatīvāk nekā cilvēks. Arī lēmumu pieņemšana tiks automatizēta, ja ne pilnā apmērā, tad ievērojami paātrinot lēmumu pieņemšanu. Mākslīgais intelekts izanalizējot pieejamo informāciju, piedāvās argumentētus scenāriju variantus, risku un varbūtību analīzi, kas būtiski uzlabos šo procesu.

Ērtāka datu pārvaldība

Datu uzglabāšana, pārvaldība, arhivēšana ir viena no būtiskām uzņēmēju ikdienas rūpēm, lai tie būtu ērti atrodami, atbilstu visām uzņēmuma drošības prasībām. Īpaši būtiski tas ir šobrīd, kad darbinieki strādā no mājām un visticamāk arī nākotnē vismaz daļa darba tiks organizēta attālināti. Pēdējo gadu laikā uzņēmumos izmantoto lietojumprogrammu skaits ir palielinājies, tāpēc ir ļoti svarīga ir to integrācija. Tādēļ attīstīsies datu apvienošanas un pārvaldības tehnoloģijas un arhitektūras risinājumi (piemēram, data fabric). Savukārt palielinoties mākoņskaitļošanas servisu veiktspējai un apstrādāto datu apjomam, pilnveidosies mašīnmācīšanās. Šie instrumenti kļūs lētāki un pieejamāki arī mazākiem biznesiem, un nevajadzēs algot datu inženierus, lai inteliģentus risinājumus lēmumu pieņemšanai spētu veiksmīgi izmantot ikdienas procesos.

Dienaskārtībā procesu automatizācija un digitalizācija

Manuprāt, Latvijā nākamajā gadā redzēsim daudz plašāku robotikas procesu automatizēšanas pielietošanu organizācijās, kā arī attālināto pakalpojumu servisa uzlabošanos. Augošā inflācija, darbaspēka trūkums, pandēmijas laikā notikusī darbinieku paradumu maiņa radīs ievērojamu spiedienu uz personāla izmaksu pieaugumu un talantu pieejamību. Procesu digitalizācija un automatizācija kļūs par uzņēmumu vadības ikdienas dienaskārtības jautājumu lielākajā daļā Latvijas organizāciju, nevis tikai finanšu sektorā un lielākajos uzņēmumos, kā tas bijis līdz šim.

Pieaugs kiberdrošības aktualitāte

Palielinoties datu apstrādei un interneta tehnoloģiju risinājumu izmantošanai, vēl aktuālāka kļūs kiberdrošība un datu aizsardzība. Tā kā lielai daļai uzņēmēju joprojām nav pietiekamas zināšanas un izpratnes par šiem jautājumiem, diemžēl arvien vairāk dzirdēsim par datu noplūdēm vai šifrējošo izspiedējvīrusu (ransomware) uzbrukumiem, kuru laikā tiek nošifrēta informācija uz serveriem, atsevišķiem cietajiem diskiem un datoriem, liedzot lietotājam pieeju informācijai. Tāpēc, palielinoties digitalizācijas pakāpei, uzņēmumiem neizbēgami būs jāstiprina arī datu drošība.

Mākoņskaitļošanas servisu pieaugums

Visticamāk krietni pieaugs arī dažādu mākoņservisu un sistēmu izmantošana, novērtējot ātrumu, ar kādu varēs nodrošināt nepieciešamo servisu vai risinājumu. Kā liecina Digital Mind uzņēmēju aptauja, lielākās bažas saistībā ar mākoņpakalpojumu risinājumu ieviešanu Latvijas uzņēmējiem ir par datu drošību – 49% aptaujāto uzņēmēju norāda, ka šā iemesla dēļ neizvēlētos mākoņpakalpojuma iespējas, 23% uztraucas par kontroles trūkumu, savukārt 20% – par augstajām izmaksām, bet 9% par datu pieejamību interneta pārrāvuma gadījumā. Tomēr talantu trūkums un nepieciešamība ātri veikt pārmaiņas liks organizācijām pārvarēt aizspriedums un maldīgos uzskatus, kas bija par pamatu mākoņskaitļošanas servisu neizmantošanai.

 

Autors ir biznesa tehnoloģiju uzņēmuma Digital Mind izpilddirektors

* Pētījums veikts 2021. gada janvārī un februārī, aptaujājot 154 Latvijas uzņēmumu augstākā līmeņa vadītājus vai IT direktorus. Tas veikts uzņēmumos, kas nodarbina vismaz 90 darbinieku, izņemot valsts kapitālsabiedrības.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu