Žurnāls: Latvijā ne tikai Covid, bet arī narkotiku epidēmija jauniešu vidū • IR.lv

Žurnāls: Latvijā ne tikai Covid, bet arī narkotiku epidēmija jauniešu vidū

Kinologs Gints Vuškāns kopā ar narkotiku un cigarešu saodēju Darvinu pārbaudēs dodas jau gadus trīs un uzskata — situācija skolās pasliktinās

Starp 15—16 gadus veciem jauniešiem marihuānu pamēģinājuši 26%. Tas ir ne tikai augstākais rādītājs pēdējo 20 gadu laikā, kopš notiek šāds pētījums, bet arī viens no augstākajiem Eiropā, kur «zāli» lietojuši vidēji 16% vienaudžu, vēsta žurnāls Ir.

Tagad pandēmijas dēļ narkotiku lietošana iet vēl vairāk plašumā, brīdina speciālisti. «Līdztekus Covid-19 pandēmijai sācies kas līdzīgs atkarības vielu lietošanas pandēmijai,» saka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas narkoloģe Maija Jēkabsone.

Plašākais pārskats, kas ļauj spriest par dažādām atkarībām jauniešu vidū Latvijā un citās Eiropas valstīs, ir 15—16 gadus vecu skolēnu aptauja ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), ko reizi četros gados pavasarī veic visās Eiropas valstīs. Jaunākie dati pieejami par 2019. gadu, un tie rāda, ka narkotiku izplatība Latvijā, kas bija sarukusi 2015. gadā, atkal atgriezusies pēckrīzes līmenī kā 2011. gadā. Tagad vismaz 30% zēnu un 23% meiteņu ir pamēģinājuši nelegālās narkotikas, bet kopējais rādītājs — 27% — ir trešais augstākais Eiropā. Arī kaimiņos Baltijā tas ir krietni zemāks — Igaunijā 22% un Lietuvā 19%, bet vidēji Eiropā 17%.

Populārākā narkotika jauniešiem ir marihuāna, turklāt tās lietošanā nav būtisku atšķirību starp Rīgu, citām pilsētām vai laukiem, vienīgi Latgalē to smēķē mazāk. Vidējais lietošanas reižu skaits 12 mēnešu laikā — 7,4. Krietna daļa no lietotājiem (gandrīz 10%) atzinuši, ka pamēģinājuši to tikai vienu vai pāris reizes, taču 2,4% smēķē regulāri.

Ekstazī ir nākamā populārākā narkotika — dzīves laikā to pamēģinājuši 5% skolēnu.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu