Narkotiku epidēmija • IR.lv

Narkotiku epidēmija

2
Kinologs Gints Vuškāns kopā ar narkotiku un cigarešu saodēju Darvinu pārbaudēs dodas jau gadus trīs un uzskata — situācija skolās pasliktinās
Agnese Meiere

Līdz ar pandēmiju izvēršas arī narkotiku epidēmija jauniešu vidū. Policijas reidi skolās šoruden ne reizi nav beigušies tukšā, un Latvijā ir viens no augstākajiem narkotiku lietošanas rādītājiem Eiropā. Kā palīdzēt atkarībās iestigušajiem jauniešiem?

Pirmās narkotikas, ko es lietoju, bija «zāle», atzīstas Jānis (17, vārds mainīts), kurš mācās kādā Rīgas tehnikumā. Viņš ir kautrīgs, tomēr sarunā atraisās. Puisim ir labas sekmes un pieklājīga uzvedība, viņš nekad nav nonācis policijas vai citu iestāžu redzeslokā. Taču Jānis katru dienu lieto narkotikas. Ikdienā pīpē marihuānu, bet ballītēs ar draugiem lieto ecstasy tabletes vai to sastāvā esošo MDMA tīrā veidā.

«Pirmoreiz pamēģināju 2018. gadā, kad man bija četrpadsmit. Nepatika.» Tomēr, kad reibums beidzies, gribējies vēl. Toreiz marihuānu viņam kādā no Vidzemes mazpilsētām pārdevis skolasbiedrs. Narkotikas ir ļoti viegli pieejamas, galvenais — pazīt kādu, kas jau lieto, saka Jānis.

Viņa teikto apstiprina aptaujas, policijas reidi skolās un atkarību speciālistu novērojumi. Jau 2019. gada pavasarī veikta reprezentatīva aptauja skolās atklāja, ka starp 15—16 gadus veciem jauniešiem marihuānu pamēģinājuši 26%. Tas ir ne tikai augstākais rādītājs pēdējo 20 gadu laikā, kopš notiek šāds pētījums, bet arī viens no augstākajiem Eiropā, kur «zāli» lietojuši vidēji 16% vienaudžu. 

Taču tagad pandēmijas dēļ narkotiku lietošana iet vēl vairāk plašumā, brīdina speciālisti. «Līdztekus Covid-19 pandēmijai sācies kas līdzīgs atkarības vielu lietošanas pandēmijai,» saka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas narkoloģe Maija Jēkabsone.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu