Velobraucējam uz ceļa jābūt pamanāmam • IR.lv

Velobraucējam uz ceļa jābūt pamanāmam

Arvis Sprude, ultra velosipēdists. Publicitātes foto
Arvis Sprude

Ne vien gada siltajā laikā, bet arī rudenī aktivitātes uz velosipēda neapsīkst. Taču īpaši gada tumšajā laikā pastiprinātu uzmanību vajadzētu pievērst tam, lai velobraucējs, atrodoties uz ceļa, būtu pamanāms, jo par savu drošību mēs esam atbildīgi katrs pats. Kas jāņem vērā, lai velobraucējs būtu pamanāms uz ceļa?

Piemērota apģērba izvēle

Gada nogale iezīmējas ar ātrāku tumsas iestāšanos un pazeminātu temperatūru, liekot pievērst lielāku uzmanību piemērotam apģērbam – tam ir jābūt siltam, nosedzot gandrīz visu ķermeni. Tajā pašā laikā jāpiedomā, vai esat pamanāms arī no lielākas distances. Rudens sezonā, pārvietojoties ar velosipēdu, vislabāk izvēlēties termoveļu vai kādu siltāku jaku ar vēja necaurlaidīgu kārtu, kas pasargās rokas un ķermeni no ātrākas atdzišanas. Taču, lai braucot būtu ne tikai silti, bet atrašanās uz ceļa būtu droša, pārvietojoties pa pilsētu vai kādu mazāk apdzīvotu vietu, vislabāk ir izvēlēties gaišas un spilgtas krāsas apģērbu. Saprotams, ka praktisku iemeslu dēļ bieži vien virsdrēbes ir tumšā krāsā, taču tādos gadījumos jāpadomā par papildu atstarojošiem elementiem. Var izmantot uzliekamus atstarotājus vai papildus drošībai – vesti ar atstarojošiem elementiem, kuru klāsts ir ļoti dažāds un ļauj izvēlēties katrai gaumei atbilstošu vestes modeli – klasiska stila vai uz lencēm balstītas. Šāds risinājums būs lielisks risinājums, lai velosipēdistu ieraudzītu gan apkārtējie satiksmes dalībnieki, gan arī neietekmēs komfortu braukšanas laikā.

Velosipēds ar atstarojošiem elementiem

Neatkarīgi no tā, kurā diennakts laikā plānots atrasties uz ceļa, ikvienam velosipēdam ir jābūt aprīkotam ar atbilstošiem gaismas elementiem. Tas nozīmē, ka priekšā ir jābūt baltas krāsas lukturim, savukārt aizmugurē – sarkanam, bet uz riepu spieķiem jāatrodas oranžas krāsas atstarotājiem. Tāpat jāņem vērā, ka apgaismes lukturus vajadzētu lietot arī saulainā laikā, lai tad velosipēdistu būtu iespējams savlaicīgāk pamanīt citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

Attīstoties tehnoloģijām, pieejami arī “viedie gaismas rīki”. Esmu izmēģinājis Garmin Varia RTL 515 atpakaļskata radaru ar gabarītgaismas lukturi. Tajā apvienots spilgts lukturis kopā ar radaru, kas fiksē un ziņo par tuvojošiem satiksmes dalībniekiem. To iespējams uzstādīt uz gandrīz jebkura velosipēda. Tas ir ērts un praktisks risinājums, jo padarīs velobraucēju pamanāmāku, kā arī sniegs papildu drošību, brīdinot par aktīvu satiksmes plūsmu aiz velobraucēja. Tātad īpaši noderīgs rīks, pārvietojoties pilsētā vai uz starppilsētu šosejām. Līdzīgs risinājums pieejams arī priekšējam apgaismojumam: Varia™ UT800 Smart Headlight, tāpat, protams, arī virkne citu viedo palīgrīku, kas ir praktiski un var krietni uzlabot redzamību un komfortu, nodrošinot, ka velobraucējs jūtas drošs neatkarīgi no vides, kur devies treniņā vai ikdienas izbraucienā.

Droša un patīkama pārvietošanās

Lai velobrauciens būtu mierpilnāks, plānojot braucienu, ieteicams izvēlēties tādus ceļus, kuros ir mazāka satiksme, jo rudens laikā velobraucēji ir grūtāk pamanāmi un tie var “pārsteigt” kā autovadītājus, tā gājējus. Tāpat komfortu, īpaši lietainā laikā, sniegs velo, kas ir aprīkots ar dubļu sargiem, jo tie pasargās kājas no mitruma un drēbes no dubļiem. Runājot par drošību uz ceļa, vēlētos aicināt arī pieaugušos lietot aizsargķiveri, jo kā jau iepriekš minēju – par savu drošību uz ceļa vispirms esam atbildīgi mēs paši. Un šis ir lielisks veids, kā pieaugušie var būt paraugs bērniem par pareizu un atbildīgu pārvietošanos uz ceļa.

Tāpat tiem, kas pēdējos gados iecienījuši velosipēdu kā kardiotreniņa veidu, bet pašlaik no tā attur kā laikapstākļi, tā spēkā esošie ierobežojumi, aicinu apsvērt velotrenažiera iegādi. Veids, kā efektivizēt gan finanses, gan izdarītos pirkumus, ir apsvērt viedā trenažiera iegādi, kas ļauj par pamatu izmantot savu velosipēdu, ar kuru pārvietojaties laukā, bet to var pielāgot un gūt reāli riteņbraukšanas pieredzi, neizejot no mājas. Pats nesen sāku izmantot NEO 2T Smart Trainer, kas man palīdzēs sagatavoties sezonai. Tajā pašā laikā tas piedāvā datu analīzi, ko nevar iegūt, atrodoties uz ceļa. Tas ir arī kluss un netraucē pārējiem mājiniekiem.

Mūsdienu laikmets, attīstoties viedajām tehnoloģijām, ļauj ar riteņbraukšanu nodarboties visa gada garumā. Ja nav iebildumu pret nedaudz ekstrēmākiem laikapstākļiem, dodoties ārā diennakts tumšajā laikā, nedrīkst aizmirst par papildu drošības elementiem: astarotājiem vai vestēm, gaismekļiem velosipēdam. Taču varat gūt reālu riteņbraukšanas pieredzi, arī atrodoties telpās. Risinājumi ir!

 

Autors ir ultra velosipēdists

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu