Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Nedēļas notikumi pasaulē

Lielbritānijas valdības zinātniskie padomnieki pagājušajā nedēļā mudināja ministrus gatavoties Covid-19 izplatības dēļ ātri ieviest ierobežojumus, jo pieaug inficēšanās, hospitalizācija un nāves gadījumu skaits. Savukārt Igaunijas Veselības pārvalde prognozē, ka novembrī koronavīrusa situācija valstī kļūs kritiska, un rosina ieviest mājsēdi. Krievijas prezidents Vladimirs Putins noteicis jaunus ierobežojumus Covid-19 izplatības dēļ. Restorāniem, bāriem un klubiem jābūt slēgtiem no plkst. 23 līdz 6, darbiniekiem, kas vakcinējas, jāpiešķir divas brīvas dienas. Valstī ar 146 miljoniem iedzīvotāju pilnībā vakcinēti tikai 34%.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) apstiprinājusi Moderna potes pret Covid-19 izmantošanu par 18 gadiem vecāku cilvēku revakcinācijai. Jau iepriekš eksperti šādu atzinumu sniedza par Pfizer/BioNTech preparātu. 

Eiropas Parlaments un Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena pagājušajā nedēļā asi kritizēja Poliju par tiesiskuma un demokrātijas principu neievērošanu. Polijas Konstitucionālā tiesa 7. oktobrī nolēma, ka valsts konstitūcija ir pārāka par ES tiesību normām. Leiena teica, ka šis spriedums apšauba pašus ES pamatus. Viņa solīja rīkoties, lai novērstu apdraudējumu ES vērtībām un izpratnei par tiesiskumu. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis vainoja ES šantāžā un noraidīja runas, ka Polija grasās izstāties no ES.

ES valstu līderi vienojās noteikt stingrākas sankcijas pret Baltkrievijas režīmu, bet par konkrētiem lēmumiem vēl spriedīs. Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena pavēstīja, ka Brisele nepiešķirs līdzekļus robežas žogu būvniecībai, lai gan to robežšķērsotāju apturēšanai pieprasīja vairākas dalībvalstis. Šis Briseles lēmums neietekmēs žoga celtniecību uz Latvijas un Baltkrievijas robežas, teica iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/P).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu