Vajag kāpt kokos • IR.lv

Vajag kāpt kokos

Guna Zariņa. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Jo lielāks aktieris, jo lielāka pauze, kliedza Eduarda Pāvula atveidotais režisors latviešu kinofilmā Teātris. Aktrise Guna Zariņa to zina, jo mūsu saruna ir kā pauze ar vārdu fragmentiem. Nospēlējusi galveno lomu jaunajā daudzsēriju filmā Emīlija. Latvijas preses karaliene, aktrise nebaidās atzīt — par Emīliju daudz nav sapratusi

Lomām jārunā viņas vietā. Tāds ir aktrises Gunas Zariņas uzskats un princips, tāpēc intervijas viņa nesniedz gandrīz nekad. Šis ir izņēmuma gadījums. Mūs kopā savedusi pirmā preses magnāte un pirmā latviešu sieviete miljonāre Latvijas vēsturē Emīlija Benjamiņa, kuras lomu Guna atveido nupat pirmizrādi piedzīvojušajā daudzsēriju mākslas filmā Emīlija. Latvijas preses karaliene. To kinoteātros demonstrēs no 1. oktobra, kas ir arī Gunas dzimšanas diena. 

Lai gan Guna ir uzticīga žurnāla Ir lasītāja, sarunā jūtams, ka intervija kā process viņai nozīmē sevis laušanu. Tik ļoti gribētos klusēt. Brīžam to arī darām — ledaini saulainā rudens dienā uz sola mazā Rīgas skvēriņā, kur baloži meklē drupačas, suņi rej un nokārtojas zālienā, šūpolēs spirinās smejoši bērni, ģimnāzisti pīpē, un uz blakus sola savas ikdienas mizanscēnas izdzīvo divi bomži. 

Trūkst vēl tikai kādas kapu kopas pilnai šīs pasaules un cilvēka raibā mūža ainavai. Guna ir klusākā būtne pilsētas parka ainavā. Bet par kapiem mēs tomēr parunāsim!

«Man aktieru intervijas šķiet bezjēdzīgas un garlaicīgas. Visas šīs vienkāršo cilvēku pārdomas par lomām un dzīvi… Pat aktiera pārdomām par lomām ir jēga tikai tad, ja tās materializējas uz skatuves vai kino ekrāna,» atzīstas Guna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu