Bišu stropa noslēpums • IR.lv

Bišu stropa noslēpums

9
Izrādes scenogrāfe — Ieva Jurjāne. Foto — Kristaps Kalns
Zane Radzobe, žurnāla Ir teātra kritiķe

Izrāde Smiļģis ir absolūts režijas teātris, ko papildina izcils scenogrāfa, horeogrāfa, kostīmu mākslinieka darbs

Mans Dailes teātra izrādes Smiļģis kods — izrādes Raiņa sapņi, Pēdējā Ļeņina eglīte, Ziedonis un Visums. Vismaz iesākumā, pirms Viestura Kairiša iestudējums iegūs savdabīgi smeldzīgas dzīles, pie kurām gribas kavēties arī, kad no teātra aiziets. Kavēties pie jautājumiem.

Bet, pirms runāt par tiem, mazliet par formu — izrādi. Smiļģis, kam tekstu rakstījusi Māra Zālīte, bija iecerēts kā teātra jubilejas iestudējums pagājušogad, bet pirmizrādi piedzīvo citos apstākļos. Varbūt tā ir labāk. To redz, salīdzinot pirmo un otro cēlienu. Pirmajā, kā jau gaidāms no jubilejas «repertuārvienības», dominē Zālītes teksts, kas koncentrējies uz vēsturi. Pieņemu, te skatīšanās perspektīvas būs atšķirīgas (atkarībā no tā, vai un cik labi izcilā režijas novatora, Dailes teātra dibinātāja Eduarda Smiļģa dzīves līkločos orientējas skatītājs), bet man jāsaka — diezgan garlaicīgi. Populāras anekdotes, drusku tenku, maz būtiskā. 

Jāpiekrīt Artūra Skrastiņa Smiļģim, kas pirmā cēliena izskaņā saviem «dubultniekiem» saka — neko jūs nerādāt, visu laiku tikai spēlējat… Tā ir arī uz skatuves. Par spīti Ievas Jurjānes scenogrāfijai, kas ar savu monolīto vērienu ietekmē gluži fiziski. Par spīti iestudējuma efektam — faktam, ka Smiļģi izrādē ir seši: Kārlis Arnolds Avots, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Kaspars Dumburs, Toms Veličko. Dažādu paaudžu, dažādu talanta ieviržu mākslinieki, kostīmu mākslinieces Ilzes Vītoliņas vienādos uzvalciņos ietērpti.

Tiesa, ir lietas, kas pievērš uzmanību. Vai tiešām Smiļģis nepateiks ne vārda par Smiļģi kā mākslinieku? (Jā, nepateiks.) Kāpēc seši Smiļģi, ja ainās Smiļģis lielākoties ir viens, bet pārējie spēlē, kas nu vajadzīgs — sākot ar čekistiem, beidzot ar ikdienas līdzgaitniekiem?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu