Beidzot sagaidīts • IR.lv

Beidzot sagaidīts

Karš un sabiedrība Latvijā 1914—1920. LU Akadēmiskais apgāds, 2021.
Guntis Vāveris, Domuzīme

Astoņu Latvijas autoru veidotā kolektīvā monogrāfija Karš un sabiedrība Latvijā 1914—1920, kuru izdeva šā gada pavasarī, ir ilgi gaidīts notikums gan vēsturniekiem, gan vēstures interesentiem. Grāmatas gaidīšanas svētkus ievadīja paši tās autori, 2020. gada 17. un 18. septembrī kopā ar citiem dalībniekiem uzstājoties starptautiskajā zinātniskajā konferencē Cilvēks un karš. Atzīmējot simtgadi kopš Neatkarības kara beigām Latvijā. Konferences četras sekcijas pieejamas Latvijas Universitātes YouTube kanālā.1 (Tas, vai šos referātus noklausās pirms vai pēc monogrāfijas lasīšanas, lai paliek katra lasītāja ziņā, tikai piebildīšu, ka konference sagatavo padziļinātai traģiskā Pirmā pasaules kara laikmeta uztverei Latvijas vēsturē.) 

Monogrāfija ir kvalitatīvs un saistoši uzrakstīts vēsturnieku devums akadēmiskai un starpdisciplinārai sarunai par Pirmā pasaules kara un Latvijas Neatkarības kara tematiku, kuras aizsākums datējams ar 2015. gadā apgāda Zinātne izdoto rakstu krājumu Civilizāciju karš? Pirmais pasaules karš ideoloģijās, mākslās un atmiņās. Latvijas versijas.2 Beidzot arī Latvijā ir tapis darbs, kas seko Rietumu historiogrāfijas tradīcijām un ir labs atspēriena punkts turpmākiem pētījumiem.

Kāds ir sarunas turpinājums par tēmu, kas līdz šim sabiedrības apziņā saistījusies galvenokārt ar latviešu strēlnieku cīņām un kara bēgļu traģēdiju, kas skāra apmēram trešo daļu no latviešu tautas? To 448 grāmatas lappusēs ir atspoguļojuši mūsdienu brieduma gadu un arī jaunās paaudzes vēsturnieki.

Paplašināts tēmu loks

Grāmatas autori aplūko kara ietekmi sabiedrībā no dažādām pusēm, jau zināmo papildinot ar līdz šim Latvijas kontekstā maz pētītiem vai pat nepētītiem jautājumiem. Karš un sabiedrība Latvijā tādējādi ir pirmais apkopojošais sociālās vēstures pētījums par šo pretrunīgo laika posmu, un tajā atklātas jaunas sakarības Latvijas 20. gadsimta vēsturē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu