Finanšu sektors — Eiropas zaļā kursa virzītājspēks • IR.lv

Finanšu sektors — Eiropas zaļā kursa virzītājspēks

Kristīne Černaja-Mežmale, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes locekle

Šogad tiek pārspēta virkne karstuma rekordu, un jautāsit — kas gan tur slikts? Beidzot pie mums ir Spānijas vasara! Tomēr vides un klimata izmaiņas ir daudz plašākas un postošākas par  dažiem papildu grādiem termometra stabiņā. Ar klimata, vides, sociālās un arī pārvaldības aspektiem saistītās problēmas ietekmē sabiedrību kopumā, tāpēc arī finanšu sektoram jāiesaistās to risināšanā ar sev pieejamajiem līdzekļiem. Finanšu un kapitāla tirgus komisija izvirzījusi šo starp savām darbības prioritātēm un plāno spert nozīmīgus soļus risinājumu ieviešanā. Klimata un sociālās problēmas nav īstermiņa aktualitāte un uzņēmuma iespēja sava tēla spodrināšanai, arī mēs kā sabiedrība nevaram samierināties ar zaļmaldināšanu (greenwashing), centrā liekot uzņēmuma tēlu, nevis kopējo labumu. Šobrīd ir nepieciešama reāla rīcība.

Klimata pārmaiņas ir Eiropas Savienības fokusā. Ir nosprausti ambiciozi mērķi, lai Eiropa kļūtu par klimatneitrālu kontinentu 2050. gadā. Šāds uzstādījums rada izaicinājumus, bet pārmaiņu laiki allaž paver jaunas iespējas tiem, kas raugās uz tām ar iespēju brillēm un ir gatavi pielāgoties ātrāk. Savlaicīga sagatavošanās var nodrošināt uzņēmumiem stratēģisko priekšrocību investoru acīs, iespēju atrast jaunus piegādes kanālus un pārskatīt biznesa procesus. Pirmajiem, kas iesaistīsies, būs iespēja veidot spēles noteikumus, kļūt par labās prakses piemēru un ietekmēt to, ar kādiem instrumentiem mērķi tiks sasniegti. 

Ilgtspējīga mijiedarbība ar klimatu un vidi

Mēs visi vēlamies tīru gaisu un ūdeni, stabilu klimatu, plaukstošu bioloģisko daudzveidību, izturīgu ekonomiku, videi draudzīgas darbavietas, skaidru un paredzamu uzņēmumu pārvaldību, kā arī labu ieguldījumu atdevi. Lai to sasniegtu, mums ir jāiemācās dzīvot un mijiedarboties ar vidi un klimatu ilgtspējīgā veidā. Tas nozīmē rūpīgu plānošanu, lēmumu pieņemšanu un ieguldījumus, pamatojoties uz nākotnes redzējumu. 

Ilgtspējīga, sociāli atbildīga un labi pārvaldīta finanšu nozare ir Eiropas zaļā kursa virzītājspēks. Vienlaikus tieši šī nozare ir īpaši uzņēmīga pret riskiem, kas saistīti ar klimata pārmaiņām. Jāņem vērā, ka tās ir ekonomisks apdraudējums, kas ietekmē visas nozares un rada arī materiālus zaudējumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu