Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Nedēļas notikumi pasaulē

Lietuva pagājušajā nedēļā izsludināja ārkārtas stāvokli pēc tam, kad no Baltkrievijas valstī iekļuva 150 nelegālie imigranti. Lietuvas valdība vainoja diktatoru Aleksandru Lukašenko centienos destabilizēt situāciju kaimiņos, jo kopš pērnā gada augusta Lietuva atbalsta Baltkrievijas opozīciju. Lukašenko otrdien draudēja atļaut masu migrāciju uz Eiropu, sevišķi uz Vāciju, kas būs atbildes solis Eiropas piemērotajām sankcijām Baltkrievijai. Arī Latvija piesardzības nolūkā no 1. jūlija pastiprināja apsardzi uz Baltkrievijas robežas, kur strādā Eiropas robežu un krasta apsardzes aģentūra Frontex.

Lietuvas Ārlietu ministrija pirmdien akreditējusi Baltkrievu demokrātisko pārstāvniecību, kas dod oficiālu statusu Viļņā strādājošajai opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanovskas komandai.

Baltkrievijas Augstākā tiesa piesprieda 14 gadu cietumsodu opozicionāram Viktoram Babariko, kurš atzīts par vainīgu korupcijā, naudas atmazgāšanā un nodokļu nemaksāšanā. Tiek uzskatīts, ka Babariko tiesāšana ir politiska prāva, jo pērn viņš plānoja kandidēt prezidenta vēlēšanās.

Britu autoražotājs Rolls Royce paziņoja, ka pārtrauc sadarbību ar Baltkrievijas autobūves rūpnīcu BelAZ saistībā ar ES sankcijām pret Lukašenko režīmu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu