Izaugsmes kapitāla industrija rada iespējas uzņēmumiem augt pat Covid-19 krīzes laikā • IR.lv

Izaugsmes kapitāla industrija rada iespējas uzņēmumiem augt pat Covid-19 krīzes laikā

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Kristīne Bērziņa, Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas valdes priekšsēdētāja

Pērnais gads ir atstājis savu nospiedumu visās jomās, arī investīciju vidē. Dažas nozares, it sevišķi tās, kurās dominē klātienes pakalpojumi/preču pārdošana, ir uz izdzīvošanas sliekšņa. Vienlaikus novērojam, ka daudzi uzņēmumi, kuri eksportē, nodrošina attālinātus pakalpojumus vai strādā šādā režīmā, pabeiguši 2020. gadu pat labāk nekā cerēts.

Izaugsmes kapitāla fondu darījumu apjoms 2020. gadā saruka (salīdzinot ar 2019. gadu, 3,8 reizes). Tas galvenokārt saistīts ar laiku, kas bija nepieciešams plānoto investīciju pārvērtēšanai jaunās realitātes kontekstā un investīciju mērķu pārdefinēšanai. Rezultātā pērn Latvijas privātā un riska kapitāla fondi veikuši 36 investīcijas 6,3 miljonu eiro apmērā, no tām 75% investēti jaunuzņēmumos.

Ir bijušas vairākas ļoti interesantas investīcijas, ko veikuši gan vietējie, gan ārvalstu izaugsmes kapitāla fondi. Mūsu vietējo jaunuzņēmumu izcilniekiem Giraffe360 un Lokalise ir izdevies piesaistīt nozīmīgas ārvalstu fondu investīcijas.

Tāpat jāpiemin, ka par spīti krīzei rezultatīvi ir strādājuši mūsu jaunie akcelerācijas fondi. Piemēram, Overkill divu gadu laikā izdevās veiksmīgi palīdzēt attīstīt juridisko dokumentu sistēmu Axdraft un pārdot to Onit, starptautiskam uzņēmumu administratīvo procesu nodrošinātājam. Savukārt akcelerācijas fonda Buildit programmā iekļautais jaunuzņēmums Asya piesaistīja nākamās stadijas investīcijas no Expansion Capital.

Tie ir sasniegumi, ar ko lepoties šodien. Skatoties divu gadu perspektīvā, Latvijas uzņēmējiem un novatoriem ir pieejams liela apjoma izaugsmes kapitāls* – 172 miljoni eiro Latvijā, tajā skaitā ar Altum un ERAF atbalstu izveidotajos fondos. Fondu pārvaldnieki aktīvi meklē kvalitatīvas, inovatīvas idejas un ambiciozas komandas, kas ir gatavas pierādīt savu varēšanu. Izaugsmes kapitāls ir atbilde uz jautājumu – kur pašlaik meklēt finansējumu inovatīvām idejām un saņemt atbalstu straujai biznesa izaugsmei. Kāpēc un kādiem Latvijas uzņēmējiem ir vērts izmantot iespēju?

Izaugsmes kapitāla investīcijas var piesaistīt jebkurā uzņēmuma attīstības stadijā

Ja jums ir unikāla biznesa ideja, bet nav pietiekamu finanšu resursu, lai to realizētu, un nav pat ķīlas aizdevuma saņemšanai, izaugsmes kapitāla piesaiste, iespējams, ir labākais risinājums.

Izaugsmes kapitāla investīcijas var piesaistīt jebkurā uzņēmuma attīstības stadijā – pirmssēklas un sēklas, sākuma, izaugsmes un arī jau stabilas attīstības stadijā. Izaugsmes kapitāla investīcijas ir pieejamas plašam uzņēmēju spektram, sākot ar jaunu, ambiciozu projektu komandām, kas ir ceļa sākumā un “strādā no savas garāžas”, līdz pieredzējušiem uzņēmējiem, kuri vēlas pārdot 90. gados dibinātos uzņēmumus un doties pelnītā atpūtā.

Izaugsmes kapitāla investīcijas tiek veiktas visdažādākajās nozarēs

LVCA biedri investē visdažādākajās nozarēs, lielākoties tās ir biznesa pakalpojumi, elektronika, IKT un ražošana. Daļa no spilgtākajiem jaunuzņēmumu veiksmes stāstiem pēdējo 15 gadu laikā ir saistīta ar IKT jomu, tomēr tas ir mīts, ka izaugsmes kapitāla fondi un investori pārsvarā iegulda IKT projektos. Investori iegulda biznesa idejās ar straujas izaugsmes un globālās eksportspējas potenciālu.

Ja runājam par piemēriem, te minami ļoti dažādi uzņēmumi, piemēram, robotikas jaunuzņēmums Giraffe360, Baltijā lielākais līdzņemamās kafijas aparātu tīkls Coffee Address, audiotehnoloģiju uzņēmums Sonarworks, maizes un miltu konditorejas ražotājs Cannelle Bakery, datu pārraides tīklu un drošības sistēmu integrators Santa Monica Networks un daudzi citi.

Izaugsmes kapitāla investīcijas ir nauda ar pievienoto vērtību

Izaugsmes kapitāla investīcijas tiek dēvētas arī par gudro naudu, jo sadarbībai ar investoru ir pievienotā vērtība – uzņēmumam cīņā nav jādodas vienam pašam. Tas ir spēcīgs un gudrs resurss – līdz ar finansējumu nāk arī investoru zināšanas, biznesa pieredze, kontaktu loks, kas ir īpaši izšķirošs globālajā tirgū, kā arī atbalsts korporatīvajā pārvaldē, lai organizācija būtu sakārtota un caurskatāma. Laikā, kad uzņēmums piedzīvo strauju izaugsmi un attīstības ātrums ir milzīgs, pieredzējis investors palīdzēs izvairīties no citu jaunuzņēmēju pieļautajām kļūdām.

Latvija ir īstā vieta, kur sākt biznesu

Latvija un Baltijas valstis kopumā patlaban ir globālo investoru redzeslokā un iegūst aizvien nozīmīgāka spēlētāja lomu. Šogad janvārī starptautiskā riska kapitāla kompānija Index Ventures nosauca Latviju par jaunuzņēmumiem draudzīgāko valsti pasaulē, topa augšgalā mums seko arī Igaunija un Lietuva. Izcilais vērtējums saņemts, balstoties uz akciju opciju pieejamības politiku – Latvijā kopš 2021. gada janvāra akciju (daļu) opciju piešķiršanas tiesības ir arī SIA, tajā skaitā jaunuzņēmumu vai citu strauji augošu uzņēmumu darbiniekiem. Tas ir lielisks motivācijas rīks, lai piesaistītu talantīgākos un jaudīgākos profesionāļus.

Pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājusies investoru aktivitāte starp Baltijas valstīm, kur papildus jau minētajiem 172 miljoniem Latvijas izaugsmes kapitāla līdzekļu šobrīd pieejami vēl vismaz 300 miljoni eiro. Tātad straujai uzņēmumu izaugsmei mūsu reģionā ir pieejami aptuveni 500 miljoni eiro.

Ir īstais laiks uzdrošināties, uzmeklēt investoru un ķerties pie drosmīgu ideju īstenošanas dzīvē, izmantojot izaugsmes kapitālu ātram biznesa izrāvienam.

 

Normatīvajos aktos tiek lietots termins “riska kapitāls”, savukārt investīciju nozare virzās uz tā pārdēvēšanu par “izaugsmes kapitālu”.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu