Atvadu hronikas: ziemas laikmeta dzeja • IR.lv

Atvadu hronikas: ziemas laikmeta dzeja

Agnese Rutkēviča. Vietām cilvēki. Jāņa Rozes apgāds, 2020.
Līvija Baumane-Andrejevska

Lasot dzejnieces Agneses Rutkēvičas jauno dzejas krājumu Vietām cilvēki, nāk prātā filmas Zemes raudas (The Weeping Meadow, 2004) vizualitāte — sēri cilvēki, tumšās drānās tērpti, pelēku ūdeņu klaidi un uzplūdi, cilvēki laivās. Dzejoļos ierakstīta nemitīga prombūtne; dīvaini esamības starpstāvokļi pēc uzmošanās vai agrā rītā, kad nakts vēl īsti nav atkāpusies. Dzejas grāmatu papildina vairākas lakoniskas, melnbaltas grafikas, ko darinājusi māksliniece Evelīna Andžāne.

Debijas krājumā Jaunā Vāgnera klusēšana (2012, ar pseidonīmu Anna Foma) Rutkēviča lirisko «es» veidojusi kā izsmalcinātu, brīžam taedium vitae pārņemtu, 19. gadsimta garam tuvu dvēseli, bālu, gudru aristokrāti, kura dienas vada puskrēslā grimstošās telpās augstiem griestiem vai muižas bibliotēkā, kas viegli smaržo pēc putekļiem un seniem sējumiem. Pirmā krājuma dzejoļi ir kā antikvariāts, kā pieblīvēta un raiba galerija, kur pie vienas sienas karājas, piemēram, Ivana Kramskoja glezna Nezināmā (1883), bet turpat blakus — kāds Pablo Pikaso darbs, melnbaltas, neskaidras fotogrāfijas un svētbildes.

Otrās grāmatas liriskā «es» ir tiešāka, konkrētāka, jaušama sūrākas smeldzes klātbūtne. Tomēr liriskā «es» joprojām, pat ceļojot cauri prozaiskai ikdienai, saglabā savu iekšējo garīgo kodolu. Viņa ir jūtīga, trausla, atsvešināta. Pat ja ceļā gadās 21. gadsimta reālijas, dzīve notiek ārpus laika un telpas metafiziskajā esamībā.

Pirmajā krājumā bija vērojama blīva, vietumis pat smagnēji grezna un izvērsta kultūrtēlu un kultūrcitātu ornamentācija, cieša saikne ar kristīgiem motīviem. Arī jaunajā krājumā dzejniece saglabājusi uzticību šai tendencei, taču tagad tā «destilēta», paturot tikai būtiskāko, iezīmējot kādu akcentu, niansi, bet bez debijas krājumam raksturīgās intertekstualitātes pārpilnības. Arī kristietības tematika ir aizvirzījusies simboliskas nosacītības plaknē, attālās līdzībās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu