Pārgrupēšanās Viļņā • IR.lv

Pārgrupēšanās Viļņā

Viļņas iedzīvotāja Natālija Koļegova palīdzējusi jau 80 baltkrieviem, kas šķērsojuši robežu, lai nokļūtu Lietuvas galvaspilsētā. Foto — Der Spiegel
Katrīna Kunca, © Der Spiegel

Lielākā daļa baltkrievu opozicionāru pārbēguši uz Lietuvu un protestu kustību vada no turienes

Ir divi naktī, un Natālija Koļegova savā Toyota traucas cauri tumsai. No Viļņas viņa steidzas Baltkrievijas robežas virzienā, regulāri uzmetot acis telefonam. Kopš Baltkrievijas režīms sācis vajāt savus pilsoņus, 54 gadus vecā nekustamo īpašumu māklere palīdz baltkrieviem droši nokļūt Lietuvā.

2.29 auto lukturi izgaismo kāda vīrieša stāvu šosejas malā. Īsi mati, zila jaka, treniņbikses un mugursoma. Koļegova nobremzē un izkāpj no auto. Abi apskaujas sarkano bremžu lukturu gaismā.

«Es nespēju noticēt, ka jūs patiešām eksistējat,» saka vīrietis. Mihails ir 37 gadus vecs atslēdznieks no Žlobinas pilsētas. Līdzīgi tūkstošiem citu baltkrievu, arī viņš piedalījās demonstrācijās pret Aleksandru Lukašenko, apšaubot augustā notikušo vēlēšanu rezultātus.

Mihails ieslīgst pasažiera sēdeklī un nekavējoties sāk runāt. No Lukašenko rokaspuišiem nedēļām ilgi esot slēpies savā vasarnīcā. Naktīs nav varējis aizmigt. Piezvanījusi sieva un pastāstījusi, ka miliči veikuši kratīšanu viņu dzīvoklī. Konfiscējuši baltsarkanbalto karogu un skrejlapas ar atbalstu opozīcijas līderei Svetlanai Tihanovskai. «Man nekavējoties vajadzēja pazust.» Mihails uzskata, ka viņa dzīvība bijusi briesmās. Pēc varas iestāžu izvirzītās apsūdzības par «masu protestu koordinēšanu» viņam draud 7—15 gadi cietumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu