«Gribu, lai cilvēki atver acis» • IR.lv

«Gribu, lai cilvēki atver acis»

22
Liene Liepa ir gados jaunākā Covid-19 upure Latvijā. Foto — Facebook ekrānuzņēmums
Nellija Ločmele

Tēvs un meita — Liepu ģimenē Talsos nedēļas laikā no Covid-19 miruši divi tuvinieki

Pirms četriem mēnešiem kādā no retajiem Facebook ierakstiem Liene Liepa dalījusies ar desmit atziņām, kuras liecina, ka tev dzīvē klājas labi. Vislakoniskākā no tām ir pēdējā: «Tu elpo.» Pašas Lienes elpa izdzisa 16. oktobrī Latvijas Infektoloģijas centra reanimācijas nodaļā. 34 gadus vecā sieviete ir jaunākā paciente, kura Latvijā mirusi no Covid-19. «Visas plaušas bija pārņēmis vīruss,» intervijā Ir saka Lienes brālis Kalvis Liepa. Viņš piekrita pastāstīt par ģimenes traģisko zaudējumu, lai visu sabiedrību brīdinātu par bīstamo vīrusu. «Gribu, lai cilvēki atver acis, ka situācija ir nopietna. Vienā nedēļā esam zaudējuši divus ģimenes locekļus — pirmdienā aizgāja tēvs un piektdienā māsa.» Abu nāves iemesls ir Covid-19, bet slimības gaita un iepriekšējais veselības stāvoklis krasi atšķirīgs.

«Cilvēki bieži nenovērtē to, ka arī viegli slimības simptomi var būt Covid-19. Tāpēc mums šajā laikā vajag padomāt, kā pasargāt apkārtējos — tas attiecas uz distanci, maskām, nesvinēšanu,» saka ārste Gunta Andersone, Infekcijas slimību nodaļas vadītāja Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī. Jo nav paredzams, cik liktenīgs kādam var izrādīties šis vīruss.

Divi upuri plašā tīklā

Liene saslima septembra beigās, un epidemioloģiskajā izmeklēšanā viņas inficēšanās avots ir noteikts — tas noticis darbā, Ir apstiprināja SPKC. Viņa vadīja Talsu bāriņtiesu, kurā Covid-19 atklāja četrām darbiniecēm. Trīs joprojām turpina ārstēties mājās, Ir sacīja pašvaldības pārstāve Inita Fedko. «Visi saslimušie bija no vienas struktūrvienības, no viena ēkas stāva. Izbraukuši uz ārvalstīm nebija neviens.» Par pirmo pozitīvo koronavīrusa testu pašvaldība uzzinājusi 29. septembrī — to veikusi tieši Liene, lai gan agrāk saslimusi kāda cita darbiniece. «Tad dažu dienu laikā arī noskaidrojās, ka vīruss ir otrajam, trešajam. Ceturtajai sievietei sākumā neuzrādīja pozitīvu rezultātu, pēc tam apstiprināja.» 

Pašvaldības ēka, kurā daļēji notika arī skolēnu mācības, nekavējoties tika slēgta apmeklētājiem. Saslimušo kontaktpersonas apzinātas un devušās karantīnā, neviens domes struktūrvienībās tālāk neesot saslimis. Lai nodrošinātu bāriņtiesas darbu, pašvaldība noslēgusi līgumu ar kaimiņu Rojas novadu, jo «vienā brīdī likās, ka tiešām nav cilvēku, kas strādā». Tagad darbs turpinās attālināti.

SPKC izmeklēšana liecina, ka šis Covid-19 uzliesmojums Talsu bāriņtiesā ir viens no vairākiem atzariem plašajā inficēšanās tīklā Kurzemē, kur epidemiologi atklājuši vismaz 109 saslimušos. Divi no viņiem ir miruši — Liene un viņas tēvs.

«Arī es neticēju»

«Viņa atnāca no darba mājās un nejutās labi. Bija temperatūra,» par Lienes slimības sākumu stāsta Kalvis. Viņi sazvanījušies, jo turpat Talsos katrs mīt dažādās pilsētas malās — brālis nodibinājis ģimeni, māsai savs dzīvoklis, vecākiem arī. Liene sazinājusies ar ģimenes ārsti, kas ieteikusi zāles un veseļošanos mājās. Covid-19 testu uztaisījusi, jo darbā kādam jau bijis slims tuvinieks. Arī pēc šīs diagnozes noteikšanas Liene pēc ārsta ieteikuma palika mājās, taču slimība progresēja. «Viņa stāstīja, ka ir slikti — reibst galva, ejot uz tualeti, bija jau grūti parunāt.» 

4. oktobrī Lieni aizveda uz slimnīcu Ventspilī. Tur konstatēts abpusējs plaušu iekaisums. Pēc pāris dienām jutusies labāk, pa telefonu pat lūgusi brāli sarunāt, lai kāds draugs atved auglīšus, un sākusi domāt, kā tiks mājās. «Bija krietns uzlabojums. Bet tad nāca kritums. Jau Ventspilī viņa gulēja pie skābekļa.»

11. oktobrī Lieni pārveda uz Rīgu, viņas stāvoklis bija ļoti smags — faktiski visas plaušas bija pārņēmis vīrusam tipiskais matstikla bojājums. «Ārsts man vēl sacīja, ka viņi pusi dienas esot cīnījušies, jo Rīga neesot gribējusi ņemt viņu pretī. Es nesaprotu, kāpēc neņēma laikus cilvēku, kuram ir tik smags stāvoklis,» brālis ir neizpratnē. Ventspils slimnīcā Ir precizēja, ka tas saistīts ar pacientes ļoti smago stāvokli — transportēšanai vajadzēja reanimācijas brigādi, bija jāpieslēdz mākslīgā plaušu ventilācija.

Rīgā Lienei bija vissmagākais stāvoklis no Infektoloģijas centra reanimācijā esošajiem Covid-19 pacientiem. Viņas dzīvību ārsti vairs nespēja glābt, plaušu bojājums bija totāls.

Brālis stāsta, ka Liene pirms saslimšanas ar Covid-19 bijusi vesela. «Kā ģimenes loceklis varu pateikt, ka viņai nebija nekādu citu saslimšanu. Jā, vienīgi liekais svars.» Arī sekcijā nekādas blakus kaites neatklāja.

Nākamajā rītā pēc Lienes pārvešanas uz Rīgu ģimene saņēma traģisku ziņu no Ventspils slimnīcas — nomiris tēvs. Imants tur nonāca 7. oktobrī, trešajā dienā pēc slimības sākuma. «Viņam bija ļoti slikti, temperatūra 39 un 40 grādi,» atceras Kalvis. Sākotnēji ātrie atteikušies vest uz slimnīcu. «Prasīja, vai ir elpas trūkums. It kā ne. Tad pakaļ nebrauc.» Taču dēls licis steidzami zvanīt ģimenes ārstam, un tēvs tomēr nogādāts slimnīcā. Covid-19 tests gan bijis negatīvs. Vēlāk taisīts atkārtoti, beigās bijis pozitīvs, jo šī infekcija norādīta kā nāves cēlonis. «Viņam tādu saķeršanos ar vīrusu nevajadzēja vispār,» Kalvis saka par tēvu, kuram bijušas hroniskas sirds problēmas, pārciests insults. Taču Imants joprojām bijis darbīgs, decembrī būtu svinējis 70. dzimšanas dienu. «Slimnīcā prasīju, kāpēc tēti neveda uz Rīgu? Tur jau ir vecuma grupas, viņam ir daudzas kaites. Tad cilvēks ir norakstīts,» saka dēls. Viņš pats ar dzīvesbiedri un bērnu ir veseli. Arī mammai nekas nekaiš, kaut arī Covid-19 tests bija pozitīvs.

Tagad ģimene gatavojas bērēm. «Mātei ir jāapglabā savs bērns. Un apglabāšana nav tā vieglākā,» saka Kalvis. Mammas pēdējā vēlēšanās esot aizgājējus godam apģērbt, tāpēc ļoti sāpīgi esot pieņemt, ka Covid-19 inficētie ir jāgulda zārkā īpašos aizsargmaisos.

Pašam Kalvim visgrūtāk ir paciest komentārus internetā. «Man riebjas lasīt, kā cilvēki pie ierakstiem Facebook ņirgājas, ka mana ģimene ir saņēmusi lielu naudu par to, ka māsa ir jaunākā nomirusī Covid-19 paciente. Es neesmu neko saņēmis. Nu paripini to peles taustiņu zemāk un paklusē, ja redzi, ka ir izteikta līdzjūtība,» Kalvis saka ar rūgtumu.

«Cilvēki netic tai lietai. Domā, ka lielvalstis izgudrojušas kaut kādu ekonomisko triecienu. Teikšu godīgi, pats visu mūžu esmu sportists, agrāk es arī smējos, ja kompānijā kāds nošķaudījās — tad jau noteikti būs kovids. Neviens no paziņām neticēja. Arī es neticēju, jo nekas nebija noticis ar man zināmiem cilvēkiem,» Kalvis ir atklāts. «Bet man ir sieva un mazs bērns, kuri man ir jāaizsargā, un tagad esmu sabijies no šī kovida. Tas viss ir šausmīgi.» 

Pavasarī, kad pandēmija Latvijā tikai sākās, visi bija piesardzīgi, ievēroja prasības. Arī māsa bijusi uzmanīga, pirmā visiem ģimenē izdalījusi dezinfekcijas līdzekļus. Taču pa vasaru, kamēr Latvija ilgstoši bija Eiropas līdere ar ļoti zemajiem saslimstības rādītājiem, vīruss un piesardzība aizmirsušies. «Nezinu, kā lai cilvēkiem atver acis. Es nevienam to nenovēlu, bet, kamēr nenotiks nelaime ar tuvinieku, daudzi cilvēki nesapratīs situācijas nopietnību.»

Komentāri (22)

Sskaisle 27.10.2020. 09.07

Piekrītu, ka mūsu ārstam U.Gruntmanim vispirms vajadzēja darba līgumu un tad atgriezties Latvijā, bet – vai tiešām tā nav noziedzība, ka Stradiņos par šefu iecēla muciņu nevis Gruntmani?
Un muciņš – kā visizcilākā cinisma paraugs sāka ar to, ka viņš redzot, ka cilvēki ir maksātspējīgi un tāpēc tikšot palielināts maksas pakalpojumu skaits.

Ja ārsts saka – vai nu maksā vai mirsti – ko cilvēki darīs ? Maksās acis pārgriezuši. No kā dzīvo ātro kredītu bizness Latvijā? Tiešām domājiet, ka tikai no azarstspēļu atkarīgajiem?

Tagad vedīs iekšā krievvalodīgos ārstus, kuri nexin ne valodu, ne pārzin apsratūru.
Kā man saka ārsti – to magnetorezonansi vajag prast ne tikai uztaisīt, bet arī izlasīt.

Bieži dzirdu, lasu – trūkst psihiatru. Meli – mans brālis gribēja atgriezties Latvijā un meklēja vietu – psihiatra vietu – neatrada.
Tad gribēja atvērt privātpraksi. Netavēra – jo bankās viņam kā ārzemēs pelnošam cilvēkam piedāvāja tikai paaugstinātu procenta likmi. Un brālis padevās. Tagad ir nokārtojis Zviedrijas pavalstniecību un samierinājies, ka tieši latviešu pllitiķi neatkarīgā Latvijas valstī viņu ar visu ģimeni no valsts ir padzinuši uz neatgriešanos.
Drīz atklās nākotnes okupācijas muzeja balto sienu – spēju iedomāties, kādas slavas runas par patriotismu tie nodevīgie rijīgie cūkas bļaus

+3
-2
Atbildēt

0

tradiridi 23.10.2020. 12.12

Izsaku līdzjūtību! Bet tikai nesakiet ka cilvēks ar lieko svaru ir pilnīgi vesels. Un arī stress darbā nav nekāds palīgs imunitātei.

0
0
Atbildēt

1

    QAnon > tradiridi 23.10.2020. 13.07

    Stress ne tikai darbā. Viens gudrs cilvēks nosauca Covid 19 par stresa pandēmiju. Sastresotam cilvēkam vienmēr ir daudz lielāka iespēja saķert vīrusu. Ir lieliski piemēri, kā Putins un Baidens ir tā pārbijušies, ka tikai reizēm izlien laukā no saviem bunkuriem, bet Rīcības Prezidents Trampa kungs, ko var droši saukt par New Generation politiķi, nepārtraukti tiekas ar vēlētājiem un nepaguris strādā vismaz 16 stundas diennaktī.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Sskaisle 27.10.2020. 08.38

Lūk, mans vakardienas piedzīvojums.
Esmu poliklīnikā, izmisuma dzīta tomēr dabūju valsts apmaksātu usg. Sēžu un gaidu ārstu. Ziņās – laikam Cipule , atkal skandina – cieniet un saprotiet ārstus utt. Mēs visi – gan personāls, gan pacienti esam ar maskām. Bet mans ārsts ierodas un mani pieņem – bez sejas maskas. Kad man veic usg – ievēroju, ka ārstam ir iesnas. Man bija visādi jautājumi par manu kaiti, bet neko nejautāju tik domāju, kā ātrāk tikt prom .

Tas ir normāli? Vai man – laimīgai, ka vispār dabūju to usg būtu bijis jāiet sūdzēties? Jākož rokā , kura tikko mani glāba?

Kur tad tā slavenā ārstu atbildība?

Teorētiski būtu jāsēž mājās, bet man izrādās ir hroniskas vainas akūts saasinājums, kas neārstēts var pat letāli beigties. Tāpēc ar usg rezultātiem jāiet pie speciālista, kuru nu jau pati esmu spiesta apmaksāt un vairs negaidīt valsts apmaksāto.

Bet kas notiktu, ja nebūtu ar ko maksāt?
Tā taču simtiem tūkstošiem ir realitāte.

Biju nolēmusi vakcinēties pret pneimokoku- 78 eur, tagad jāatliek.
Jaunas brilles vajag – jāatliek.

Varas elitei vajag lielākas algas, viņķele ar savu attīstībai / par pat negrasās veikt nozares sakārtošanu un tad nu ir tā – visi nabagi piedalāmies krievu ruletē

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu