Aizbēgušais karalis • IR.lv

Aizbēgušais karalis

2014. gada 19. jūnijs. Spānijas karalis Huans Karloss I (pa labi) nodod troni savam dēlam Felipem VI. Iesāņus stāv Felipes sieva Letīcija (pa kreisi), meitas Leonora un Sofija, māte Sofija un māsa Elena ar dēlu Felipi Huanu. Foto — Reuters/Scanpix
Helēna Cūbere, © Der Spiegel

Pēc diktatūras sabrukuma pirms 45 gadiem kronētais Spānijas karalis Huans Karloss palīdzēja savai valstij kļūt demokrātiskākai un bagātākai. Tagad viņš ir aizbēdzis trimdā, mantojumā atstājot apsūdzības kukuļņemšanā un nodokļu nemaksāšanā. Kas noticis?

Visi mīlēja Spānijas karali, kad viņš 1999. gada novembrī ieradās vizītē Kubā. Havannas lidostā viņu pieklājīgi sagaidīja revolucionārs Fidels Kastro, bet Huana Karlosa pastaigā pa pilsētas vēsturisko centru viņu pavadīja aplausi no logiem un balkoniem: «Lai dzīvo Spānija!», «Lai dzīvo karalis!» Kāda sētniece no karaļa pat saņēma buču uz vaiga.

Spānijas karalis bija ieradies uz Ibērijas un Amerikas valstu vadītāju samitu. Viņam tolaik bija 61 gads, un viņš baudīja cieņu starptautiskajā arēnā. Karalis patika arī cilvēkiem viņa paša mājās neatkarīgi no viņu politiskās piederības.

Šo Huana Karlosa vizīti Kubā, kurai toreiz klātienē kā žurnāliste sekoju arī es, atkal atcerējos šā gada augustā, kad kāds no Spānijas ziņu portāliem publicēja pavisam citādu karaļa attēlu. 82 gadus vecs un smagi salīcis izkāpj no privātās lidmašīnas. Uz sejas maska pret vīrusu. Lidaparāts bija nolaidies kādā nezināmā valstī citā kontinentā. Karalis Huans Karloss I, kas no troņa atteicās 2014. gadā, bija pagriezis muguru savai tēvijai.

Galamērķis tika atklāts tikai pēc divām nedēļām: Abū Dabī, kur bijušais karalis tagad uzturēsies pie sava drauga prinča Muhameda bin Zajeda.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu