Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

«Atdod mūsu šarmanto!» — Minskā protestē pret opozicionāres Marijas Koļesņikovas nolaupīšanu. Vietējie mediji ziņo, ka opozicionāre arestēta, jo saplēsusi savu pasi, tādā veidā protestējot pret varas iestāžu plānoto piespiedu deportēšanu uz Ukrainu. Foto — Scanpix

Minskā nolaupīta viena no opozīcijas līderēm Marija Koļesņikova. Pazuduši arī trīs opozīcijas Koordinācijas padomes locekļi, kuri bija paziņojuši, ka veidos jaunu partiju Vmeste (Kopā). Tās mērķis ir Baltkrievijas konstitucionālā reforma un pilsonisko iniciatīvu apvienošana. Valstī turpinās plaši protesti, ko rupji izdzenā OMON. ANO zināms par 450 dokumentētiem spīdzināšanas un nežēlīgas izturēšanās gadījumiem pret aizturētajiem. ES augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs aicināja Baltkrieviju nekavējoties atbrīvot vairāk nekā 600 cilvēku.

Uzrunājot Eiropas Padomes Parlamentāro asambleju, uz Lietuvu pārbēgusī Baltkrievijas opozīcijas prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska aicināja izdarīt starptautisku spiedienu uz prezidentu Aleksandru Lukašenko un amatpersonām, kas iesaistītas protestu apspiešanā, un piemērot viņiem sankcijas. Savukārt Baltkrievijas valdības pārstāvis Andrejs Saviniks videokonferencē aizstāvēja policijas reakciju uz protestiem: «Pirmo reizi mūsu valsts vēsturē protestētāji ir izmantojuši Molotova kokteiļus, viņi ir izmantojuši ieročus, stieņus, akmeņus, lai uzbruktu tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem.»

Somijas hokeja komanda Jokerit 3. septembrī neaizbrauca uz spēli Minskā, jo komandas fani pieprasīja boikotēt KHL līgas spēli Baltkrievijā.

Vācijas bruņoto spēku laboratorija noskaidrojusi, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs saindēts ar Novičok klases nervus paralizējošu vielu. Vācijas valdība par to informēja gan ES, gan NATO, kuras ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pieprasījis Krievijas valdībai «pilnā mērā sadarboties ar Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju neatkarīgas starptautiskas izmeklēšanas jautājumā» un «pilnībā atklāt informāciju par Novičok programmu». No Krievijas uz Vāciju pārvestais Navaļnijs joprojām ir smagā stāvoklī, tomēr jau atmodināts no mākslīgās komas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu