«Apnika pierādīt, ka neesmu ēzelis» • IR.lv

«Apnika pierādīt, ka neesmu ēzelis»

3
Edgars Labsvīrs. Ilustrācija — Ernests Klaviņš
Gunita Nagle

Pat ja Edgaram Labsvīram nebūtu sabiedrībai un likumsargiem jāskaidro, kā organizēts medicīnisko masku iepirkums, viņš būtu pametis Nacionālā veselības dienesta vadītāja amatu. Kāpēc, viņš skaidro intervijā

Pirms Edgars Labsvīrs maija pēdējā dienā pamet Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadītāja amatu, viņš bez šaubīšanās atsaucas uz aicinājumu izskaidrot savu lēmumu. Jo paskaidrojumi tiešām ir vajadzīgi. Kopš pērn oktobrī Labsvīrs kļuva par dienesta vadītāju, viņš ar saviem darbiem un intervijām bija radījis priekšstatu, ka beidzot dienestu vada konstruktīvs profesionālis, augsta līmeņa menedžeris. Vismaz viņam bija skaidrs plāns, ko darīt ar e-veselības sistēmu, kas bija galvenais klupšanas akmens četriem iepriekšējiem NVD vadītājiem. Lai gan februārī ministrija nolēma pagaidām neinvestēt naudu e-veselībā, tas nebija iemesls Labsvīra lēmumam aiziet. Vai viņš aizgāja medicīnisko masku iepirkuma dēļ? Atbraucis ar riteni uz pusdienām Double Coffee, viņš ķeras pie atbildēm.

Kad 8. maijā Labsvīrs paziņoja par aiziešanu no amata, viņš skaidroja, ka lēmumu pieņēmis jau februārī. Bet Covid-19 pandēmijas dēļ abi ar veselības ministri Ilzi Viņķeli bijuši vienisprātis, ka dienestam, kas organizē cīņu ar pandēmiju, vajadzīga stabilitāte, tāpēc uz krīzes laiku Labsvīrs palika amatā. Atlūgumu viņš emociju iespaidā tomēr uzrakstījis pēc tam, kad portāla Delfi rakstu sērija par dienesta organizēto medicīnisko masku iepirkumu bija rezultējusies ar Valsts kontroles, KNAB un Valsts policijas izmeklēšanu. «Likuma, savas sirdsapziņas, mediķu un sabiedrības priekšā esmu mierīgs,» paziņojot par amata atstāšanu, sacīja Labsvīrs. 

Kas tad īsti notika? Vispirms Labsvīrs precizē manu aizrādījumu, ka dienesta vadītāja amatā viņš nostrādājis tikai mazliet vairāk par pusgadu. Ja ņem vērā darbu dienesta vadītāja vietnieka amatā, viņš NVD nostrādājis divus gadus. «Stāšanās direktora amatā… Tā vispār ir epizode, kuras labāk nebūtu bijis. Man nebija tāda mērķa, mani šajā amatā iecēla. Es septembrī un arī tagad uzstāju, lai ministrija rīko konkursu uz NVD vadītāja amatu,» stāsta Labsvīrs un uzsver, ka, kopš oktobrī no vietnieka kļuvis par dienesta vadītāju, viņa pienākumu sarakstā bija tikai viena izmaiņa — viņš uzņēmās atbildību arī par e-veselības attīstību.

Labsvīrs arī norāda — tas ir mīts, ka valsts pārvaldē vadošajos amatos iekļūst tikai ar kāda protekciju. «Atradu Cv.lv sludinājumu, uzrakstīju pieteikuma vēstuli, un mani pieņēma darbā. Kad sāku strādāt, nepazinu nevienu no veselības aprūpes sistēmas vadītājiem,» Labsvīrs atceras, kā 2018. gada aprīlī sāka strādāt NVD. «Tāpēc, ja es pēc kāda laika atkal gribēšu strādāt valsts institūcijā, man nav šaubu, ka to varēšu. Esmu pilnīgi drošs, ka vēl vairākus gadus veselības aprūpes sistēmā būs vadītāju deficīts. Man nav bažu, ka varētu palikt bez darba.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu