Svarīgi par Covid-19 (papildināta) • IR.lv

Svarīgi par Covid-19 (papildināta)

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Ir apkopojumā svarīgi raksti un resursi par koronavīrusa pandēmiju un kā ar to cīnīties. Lasiet un esiet zinoši!

 

Zinātnieks Andris Ambainis iesaistījies sarunā par Covid-19: “Sekošana skaitļiem ir daļa no manas matemātiķa būtības un Covid-19 epidēmija šobrīd ir gandrīz visu prātos, ieskaitot mani. Mūsu epidemiologi noteikti ir analizējuši vairāk un dziļāk. Bet domāju, ka ir noderīgi uzrakstīt galvenās lietas vienkāršā formā. Īpaši attiecībā uz pašreizējo situāciju Latvijā, jo ir sajūta, ka sabiedrība sāk atslābt attiecībā uz Covid-19 draudu, bet no skaitļiem izskatās, ka atslābt vēl ir par agru.” Lasiet rakstu šeit.

Jaunais koronavīruss liek uzdot daudz jautājumu, uz kuriem pagaidām nav atbilžu. Īsas vadlīnijas, lai saprastu problēmas plašumu.

Pazīstamais žurnāls The Lancet raksta, ka masku nēsāšana un roku mazgāšana visiem pašlaik ir izšķirīgi svarīgi. Sejas masku nēsāšana pandēmijas laikā nozīmē altruismu un solidaritāti. Lasiet apkopojumu šeit.

Beļģu un Nīderlandes zinātnieki izpētījuši, kāpēc jūs, skrienot un sportojot, braucot ar velosipēdu, nedrīkstat to darīt līdzās viens otram – skrienot mēs elpojam “tālāk”, skrējējiem būtu jāievēro lielāka distance. Gājējiem tā ir 4 – 5 metri, skrējējiem un lēni braucot ar velosipēdu – 10 metru, bet ātri braucošam velosipēdistam jāievēro distance vismaz 20 metru. Lasiet rakstu te!

Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis intervijā LV portālam stāsta, kā apturēt pandēmiju, kāpēc šī situācija nav salīdzināma ar “parastās” gripas epidēmiju un analoģija ar citām slimībām, visticamāk, neder.

Interesants grafiks, kas parāda, ka testēšanai ir nozīme katras valsts iedzīvotāju veselības saglabāšanā Covid-19 krīzes laikā. Latvija augstajā 12.vietā. Pirmajā vietā pēc iedzīvotāju testu skaita – Islande.

Eiropas pētnieki uzskata, ka ir atraduši veidu, kā izmantot mobilos telefonus, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos un kā cilvēkiem izvairīties no saslimšanas. Turklāt – neziedojot personas datu konfidencialitātes standartus. Jau astoņas valstis iesaistījušās šajā projektā, kas trešdien klajā laida lietotni, kura analizē Bluetooth mobilo telefonu signālus, lai atrastu tos lietotājus, kuri var cits citu inficēt. Žurnāla Politico rakstu lasiet šeit.

Tiem, kuriem mieru nedod jautājums par sejas masku lietošanu, infektologs Uga Dumpis iesaka izlasīt žurnāla The Lancet pārskatu par tām Covid-19 kontekstā.

Jaunākais ieteikums no Pasaules veselības organizācijas – Covid-19 krīzes laikā sejas maskas lietot tikai slimajiem cilvēkiem un tiem, kuri kopj slimniekus. Vairāk par to CNN rakstā un video šeit.

Kāpēc pandēmijas laikā nepieciešams lietot sejas maskas, kaut vai paštaisītas, lasiet šajā rakstā.

Par trim ceļiem, kā uzvarēt Covid-19 pandēmiju, un kas ar mums būs pēc tam, lasiet The Atlantic rakstā How the Pandemic Will End.

Žurnāls Politico atlasījis datus par Covid-19 un katras Eiropas valsts gatavību slimības uzliesmojumam. Izrādās, ka Spānija ir sevišķi slikti gatava epidēmijai. Lasiet šeit.

Ministru kabineta mājaslapā vietnē Covid-19 turpmāk būs atrodama aktuālā informācija par ārkārtējo situāciju Latvijā un pieņemtajiem valdības lēmumiem. Meklējiet šeit.

Noderīgs pārskats par iespējamiem scenārijiem, ar kuriem pasaule saskarsies nākamajos mēnešos, pārvaldot Covid-19 pandēmiju. Daudz būs atkarīgs no mūsu spējas pieņemt labus lēmumus un turpināt saglabāt izturību. Lasiet rakstā How the Pandemic Will End.

Viens no pasaules TOP zinātniekiem Dr. Džons Ioannidis no Stenfordas universitātes brīdina, ka mums nav ticamu datu, lai pieņemtu ilgtermiņa lēmumus par Covid-19, kā arī par to, kādi dati vēl ir vajadzīgi, lai pieņemtu labākos lēmumus, kādēļ panika un katra gadījuma sensacionalizēšana traucē. Video noskatieties šeit.

Jaunākie dati par Covid-19 saslimušajiem, kurus ik dienu publicē Pasaules veselības organizācija. Meklējiet šeit.

Ja valstis nesāks cīņu ar Covid-19 nekavējoties, tas novedīs pie veselības aizsardzības sistēmas sabrukuma, kas jau tagad vērojama dažās Eiropas valstīs, un pie vispārējas epidēmijas. Ja valstis izvēlēsies necīnīties, epidēmijā var nomirt simtiem tūkstoši cilvēki, dažās valstīs pat miljoni. Lasiet rakstā Coronavirus: The Hammer and the Dance.

Kāpēc cīņā ar koronavīrusu ir svarīgi negaidīt, kad būs daudz saslimušo, kāpēc jārīkojas jau tūlīt, kā to darīja Latvija? Lasiet rakstu Coronavirus: Why You Must Act Now.

Latvijas Kultūras ministrijas sagatavotajā infografikā ietverta informācija par krīzes laika atbalstu kultūras darbiniekiem. Kontakti būs noderīgi ne tikai viņiem.

Komentāri (1)

Laure 14.05.2020. 21.12

Labdien,
Es rakstu, lai jūs informētu, ka mēs piedāvājam privātos aizdevumus ar 2% likmi. Mēs varam jums piešķirt aizdevumus, lai jūs varētu veikt uzņēmējdarbību, lauksaimniecību vai citas lietas, kuras vēlaties darīt kā projektu. Sazinieties ar mums tieši pa e-pastu: ( [email protected] )
Ar cieņu

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu