«Kāpēc mēs bijām tik akli?» • IR.lv

«Kāpēc mēs bijām tik akli?»

3
Buboņu mēra slimnieki 1411. gadā Šveicē izdotas bībeles ilustrācijā. Šī nāvējošā sērga, kas Eiropā uzliesmoja 1347. gadā, nogalināja aptuveni trešo daļu kontinenta iedzīvotāju. Foto — Shutterstock
Veronika Hakenbroha, © Der Spiegel

Medicīnas vēsturnieks Frenks Snoudens mūsdienu pandēmiju salīdzina ar citām smagām sērgām pasaules vēsturē un mudina ātrāk mācīties, lai sagatavotos jaunu slimību uzliesmojumiem

Medicīnas vēstures profesorsFrenks Snoudens: «Mums jāiemācās domāt kā sugai — tādai sugai, kam pasaulē jāsadzīvo ar mikrobiem.»
Foto — Der Spiegel

Frenks Snoudens (73) ir medicīnas vēstures profesors Jeila Universitātē un pērn rudenī iznākušās grāmatas Epidēmijas un sabiedrība: no melnās nāves līdz mūsdienām* autors. Veicot pētījumus, pirms gandrīz 50 gadiem viņš pārdzīvoja holeras uzliesmojumu Romā. Un arī tagad viņš ir iestrēdzis Itālijas galvaspilsētā Covid-19 dēļ. Arī profesors pats saslima ar jauno koronavīrusu, taču mūsu sarunas dienā stāsta, ka jau jūtas labāk, lai gan aizvien atrodas karantīnā.

Jau pirms dažiem gadiem jūs brīdinājāt, ka SARS, putnu gripa un cūku gripa ir tikai mēģinājums kaut kam daudz lielākam — patiesi šaušalīgai pandēmijai, kura pienāks agrāk vēl vēlāk. Vai jūs bijāt iedomājies tādu patogēnu, kāds tagad ir Covid-19?
Jā, pilnīgi noteikti. Un es nebiju vienīgais, kas paredzēja šāda plaušu vīrusa pandēmiju. Par to atkal un atkal ir brīdinājuši virusologi un epidemiologi visā pasaulē. Tagad es varu tikai jautāt: kāpēc mēs bijām tik akli?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu