Ārkārtas situācija pārtikas sistēmā

  • Sandra Šūmane, pētniece, Baltic Studies Centre (BSC)
  • 17.04.2020
Tukšajā miltu plauktā Londonas "Tesco" veikalā 15.aprīlī uzraksts vēsta atvainošanos, ka produkti ir beigušies. Latvijā veikalu plaukti nav tukši. Foto: Scanpix/LETA

Tukšajā miltu plauktā Londonas "Tesco" veikalā 15.aprīlī uzraksts vēsta atvainošanos, ka produkti ir beigušies. Latvijā veikalu plaukti nav tukši. Foto: Scanpix/LETA

Covid-19 ierobežošanai pieņemto drošības pasākumu priekšvakarā noraizējušies pircēji viscaur pasaulē iztukšoja pārtikas veikalu plauktus. Pircēju satraukumu mēģināja mazināt ražotāju, tirgotāju un valdību pārstāvji, apgalvojot, ka pārtikas pietiek un pietiks visiem. Tomēr arvien vairāk valstīm pieņemot aizvien drastiskākus vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumus, ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija un citas organizācijas paudušas satraukumu par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz pārtikas nodrošinājumu.

Lauksaimnieki daudzviet Eiropā ir noraizējušies par darbaspēka trūkumu aktīvajos sējas un ražas vākšanas laikos, kas jo īpaši apdraud svaigu dārzeņu un augļu apgādi; viņu laukos mēdza strādāt lielākoties lētākas darbarokas piedāvājošie migranti, kuriem nu aiz slēgtajām robežām jāpaliek savās valstīs. Durvis aizvēruši daudzi ēdināšanas uzņēmumi, kuru īpašnieki ir neziņā, vai tās izdosies atvērt, pirms viņi būs spiesti beigt savu uzņēmējdarbību. Tāpat daudziem pārtikas ražotājiem zudusi piekļuve ierastajiem tirgiem, jo īpaši eksporta tirgiem. Labdarības organizācijas pauž bažas par pārtikas trūkumu sociāli neaizsargātākajās iedzīvotāju grupās.

Jaunākajā žurnālā