Kā zaldāti karā • IR.lv

Kā zaldāti karā

Uz Kristus statujas Riodežaneiro Lieldienās tika projicēts ārsta tērps. Foto — Scanpix
Gunita Nagle

Latvijā katrs desmitais no Covid-19 inficētajiem ir cilvēks, kas strādā veselības aprūpē. Katru reizi, kad mediķu vidū tiek atklāts kaut viens inficētais, desmitiem viņa kolēģu sākas karantīna, slēdz slimnīcas nodaļas un ārstu prakses. Vai mediķi jūtas droši, strādājot frontes pirmajās līnijās?

Godinot medicīnas darbiniekus, kas cīnās ar koronavīrusu, slavenā Jēzus Kristus statuja Riodežaneiro Lieldienās tika izgaismota ārsta tērpā. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, zināmi jau vairāk nekā 20 tūkstoši veselības aprūpes sistēmā strādājošo, kas inficējušies ar Covid-19. Nav ne dienas, kad mediķi neraudātu par savu kolēģi, kurš vīrusa dēļ ir miris. Šāda traģēdija piedzīvota arī kaimiņvalstī Igaunijā, kur 9. aprīlī nomira Kuresāres slimnīcas darbiniece. Līdz Lieldienām gan Igaunijā, gan Lietuvā ar jauno koronavīrusu bija inficējušies vairāk nekā simt veselības aprūpes darbinieku.

Latvijā līdz 14. aprīlim bija zināmi 70 ar Covid-19 inficējušies cilvēki, kas strādā veselības aprūpes sistēmā. Tātad 10% no visiem jaunā koronavīrusa pacientiem ir medicīnas darbinieki. Slimību profilakses un kontroles centrā gan precizē, ka ne visi inficētie ir iesaistīti darbā ar pacientiem, saslimušo vidū esot arī administratori, dispečeri un šoferi. Tomēr vairums — mediķi. Tikai daži inficējušies ārzemēs, lielākā daļa — Latvijā. Jau septiņās slimnīcās atklāti šādi gadījumi. 

Izplatības risku palielina fakts, ka daļa no inficētajiem mediķiem strādā vairākās ārstniecības iestādēs. Kamēr turpinās izmeklēšana, epidemiologi neatklāj savus secinājumus. Taču sarunās ar Ir mediķi izstāsta gadījumus, kad vīrusa nēsātājs, viņuprāt, bijis pacients. Vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) un ārstniecības iestādes ir nodrošinātas pret risku kļūt par Covid-19 perēkļiem?

Pacients bez simptomiem

Kad 31. martā Austrumu slimnīcas Endokrinoloģijas nodaļā atklāja, ka viens no pacientiem ir Covid-19 pozitīvs, slimnīcā slēdza gan šo, gan līdzās esošo Pulmonoloģijas nodaļu. Testējot darbiniekus, izrādījās — trīs kļuvuši par Covid-19 pacientiem. Viņi ārstējas mājās. Vēl 62 mediķi ir mājas karantīnā.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu