Izsekot vīrusa gaitas • IR.lv

Izsekot vīrusa gaitas

Baiba Kļava

Top lietotne riskantu Covid-19 kontaktu atklāšanai

Jau mēneša laikā Latvijas iedzīvotāju rīcībā varētu nonākt jauna mobilā lietotne, kas ļauj ātri brīdināt ar Covid-19 saslimušo cilvēku kontaktpersonas, tādējādi ierobežojot nākamos vīrusa uzliesmojumus. 

Par šādu kontaktu izsekošanas iespēju tiek domāts Eiropas līmenī — nesen vairākās valstīs sākts attiecīgas lietotnes attīstīšanas projekts. Un arī Latvijā pie šāda darba ķērušies vairāki entuziasti un vietējie uzņēmumi, to vidū LMT, Mobilly un MAKIT. Viņi ieguvuši piekļuvi šim Eiropas projekta kodam, atklāj iniciatoru grupas loceklis Andris Bērziņš. Viņš skaidro — kamēr nav izstrādāta vakcīna, vīruss nepazudīs, tomēr svarīgi atrast veidu, kā cilvēkiem droši atgriezties darba un ikdienas gaitās, reizē ierobežojot vīrusa izplatību. 

Lietotne darbosies uz Bluetooth tehnoloģijas bāzes — mobilie tālruņi uztvers tuvumā esošo Bluetooth signālu un savstarpēji apmainīsies ar šifrētu identifikācijas kodu. Šis kods lietotnē glabāsies 14 dienas un pēc tam tiks dzēsts. 

Ja kādai personai tiks atklāta saslimšana ar Covid-19, viņš varēs nosūtīt Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) uzkrātos datus par sastaptajiem cilvēkiem — epidemiologi tad ātri varēs sazināties ar citiem mobilās lietotnes lietotājiem un brīdināt, ka pēdējo divu nedēļu laikā viņi nonākuši tiešā kontaktā ar saslimušo. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu