Vai patiesībai var iestāties noilgums? • IR.lv

Vai patiesībai var iestāties noilgums?

Ineta Ziemele
Ineta Ziemele

Latvijas tauta ir noteikusi sev demokrātisku, tiesisku valsts iekārtu. Taču tā nevar pilnvērtīgi pastāvēt un attīstīties bez pilsoņu iesaistes sabiedriskajos procesos atbilstoši spējām, interesēm un talantiem. Jo brīvs un radošs cilvēks ir demokrātijas dzinējspēks. 

Savukārt Satversmes centrālā vērtība ir brīvs cilvēks un demokrātiska diskusija. 

Satversmes tiesa vēro sociālos un politiskos procesus it kā no malas, jo tāda ir tiesu varas loma, un vienlaikus praktiski aizstāv tās vērtības, kuras tauta lēmusi sev par svarīgām. Tāpēc Satversmes tiesai ir svarīgi zināt, kādas debates un par kādām tēmām norisinās sabiedrībā. Arī tiesa ar saviem nolēmumiem veicina šīs diskusijas, sniedz tām saturisku pienesumu. 

Demokrātiskai sabiedrībai nepieciešamas diskusijas forma ir aizsāktais sarunu cikls Sarunas par Latviju, kuru Satversmes tiesa īsteno sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. To gaitā Latvijā zināmas personības katra no sava skatpunkta dalās pārdomās par Latvijas valsts attīstībai būtiskiem jautājumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu