Pēc vēl vienas pasaules • IR.lv

Pēc vēl vienas pasaules

Kaspars Stupelis. Foto — Lauris Aizupietis
Mārtiņš Galenieks

Izcīnījis ceturto pasaules čempiona titulu, 37 gadus vecais motosportists Kaspars Stupelis īsu brīdi apsvēra karjeras beigšanu. Taču trasē palikuši nenokārtoti rēķini, kuru dēļ viņš gatavs atkal doties karā

Pulkstenis rāda 8.28. Ir 23. decembra rīts, it kā darba diena, bet ielas un transports pustukši. Vairums Rīgas iedzīvotāju laikam iekārtojušies tā, ka svētku brīvdienas jau sākušās. Tikai ne Kasparam Stupelim, kurš ir augšā no pieciem, paguvis apmeklēt Ķīpsalas baseinu un tagad gaida mūs ar fotogrāfu fitnesa klubā, lai pēc divām minūtēm sēstos uz velotrenažiera. Tam viņš atvēlēs pusotru stundu. Vienpadsmitos Stupelim jābūt kādā TV studijā. Mums ir pusotra stunda sarunai, kamēr Kaspars trenējas. Sākumā viņš piedāvāja tikties kādā kafejnīcā, bet mēs gribējām satikties «viņa teritorijā», lai censtos saprast, kas dzen uz priekšu šo neparasto cilvēku.

Pašlaik viņš ir pasaulē labākais kantētājs motokrosā ar blakusvāģiem. Nesen ticis pie sava ceturtā pasaules čempiona titula. Pirms neilga laika par viņu Latvijas Televīzijā bija redzama dokumentālā filma Stupelis, bet dažas dienas pirms Ziemassvētkiem Kaspars saņēma Latvijas populārākā sportista balvu. Tas izskaidro, kāpēc viņš tiek tā izķerts. Otrs iemesls tik saspringtam grafikam ir tas, ka Latvijā sastapt motosportistu tik bieži neizdodas. Nupat atgriezies no treniņnometnes Zviedrijā, viņš jau pēc pāris dienām taisās uz citu Igaunijā. «Kad aizbraucu uz nometni, man gandrīz rodas atvaļinājuma sajūta. Man tur jāsporto, protams, bet esmu brīvs no lielākās daļas citu lietu,» viņš atzīstas.

Stupelis nupat aizvadījis savu 19. sezonu, un šis laiks bijis krāšņs, pilns gan ar panākumiem, gan drāmām un neskaitāmām traumām. Pirmos divus čempiona titulus Kaspars izcīnīja 2003. un 2004. gadā, kad brauca kopā ar Danielu Vilemsenu, kura attieksmi pret sevi Stupelis raksturojis kā morālu izvarošanu. Tūlīt pēc otrā titula izcīnīšanas tikai 22 gadus vecais, bet jau divkārtējais pasaules čempions Kaspars no Vilemsena aizgāja, pat paša apsēstība ar kāri pēc uzvarām neļāva izturēt tādu tirāniju. 

Šķiet, panākumi sportā Stupelim nozīmē gandrīz visu. Katra sezona bez godalgas ir vilšanās, viņš saka. Kaspars ir neatlaidīgs un spītīgs. Grūti jau, protams, izvērtēt, cik lielas bija tās vilšanās. Taču 11 gadus pēc kārtas sezonas beigās uzvarētāja tituls bieži vien palika rokas stiepiena attālumā. Tomēr jaunībā uzvaras triumfu pagaršojušais Kaspars nebeidza strādāt, un 2015. gadā kopā ar holandieti Etjēnu Baksu beidzot izdevās atkal iegūt kāroto trofeju — pasaules čempiona titulu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu