Nostalģiskā ietērpā • IR.lv

Nostalģiskā ietērpā

Anita Bormane. Kā var aizmirst… Dzīve Latvijā 20. gs. 20.—30. gados. Latvijas Mediji, 2019. Anita Bormane. Skaists bij’ tas laiks… Latvijas dzīves ainas 20. gs. 20.—30. gados. Latvijas Mediji, 2017, 2018.
Ineta Lipša

Kur iepirkās, ko un par cik pirka, no kā naudu aizņēmās, kādi bija kredītu procenti? Vai pensijas saņēma, varbūt kādas citas piemaksas? Cik lielus nodokļus maksāja? Kur atpūtās, kā atpūtās, un cik tas maksāja? Ne tikai par to, bet arī par daudzām citām cilvēka ikdienā nozīmīgām lietām raksta žurnāliste Anita Bormane divās grāmatās, kas veltītas starpkaru Latvijas cilvēku dzīves ainu zibšņiem. 

Atjaunotajā Latvijā diemžēl nav īstenoti zinātniskas izpētes projekti par 20. gadsimta 20.—30. gadu ikdienas dzīvi, šī tēma drīzāk bijusi un joprojām ir ieinteresētu žurnālistu uzmanības centrā. Savukārt mediju rakstu ierobežotais apjoms noteicis to, ka lasītājiem piedāvātās zināšanas par dažādām sociālajām grupām piederīgu cilvēku ikdienas dzīvi starpkaru Latvijā ir fragmentāras. Toties tās bieži ir iemiesotas aizraujošā un saistošā valodā un bagātīgi ilustrētas. 

Pateicoties publikācijām žurnālos Leģendas, Ilustrētā Vēsture un Mājas Viesis, 20.—30. gadu Latvijas vēsturē ir iezīmētas tēmas, kas pieder pie tā sauktās ikdienas dzīves vēstures (everyday life history). Joprojām atzīmējamā Latvijas simtgade izdevniecībai Latvijas Mediji devusi pamatotu iemeslu šādu publikāciju klāstu nozīmīgi papildināt ar divām grāmatām, kuru autore žurnāliste Anita Bormane ir labi zināma interesanto pagātnes stāstu lasītājiem. Viņas populārzinātniskie raksti par Latvijas vēsturi gadiem ir priecējuši žurnāla Mājas Viesis lasītāju prātus, un otrā grāmata Skaists bij’ tas laiks… ir tapusi sadarbībā ar šo žurnālu. 

Abas grāmatas uztveramas kā vienas ieceres divi sējumi, viena no otras atšķiras tikai ar nosaukumam izvēlēto reiz populāru frāžu rindām: «Kā var aizmirst…» (Alfrēda Vintera dziesma) un «Skaists bij’ tas laiks…». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu