Mazākais no diviem «ļaunumiem» • IR.lv

Mazākais no diviem «ļaunumiem»

Britu leiboristu līderis Džeremijs Korbins partijas ikgadējā kongresā 24. septembrī. Foto — Scanpix
Bendžamins Millers, © The New York Times News Service

Britu uzņēmēji sāk nosliekties uz to, ka radikāli kreisais leiborists Džeremijs Korbins premjera amatā būtu mazāks kaitējums biznesam nekā pašreizējais līderis Boriss Džonsons, kas stūrgalvīgi ved valsti uz bezvienošanās Brexit

Īsts baņķieru bieds un bārdains sociālists — tā britu presē un parlamentā visbiežāk tiek aprakstīts Džeremijs Korbins, kuram ir radikāli plāni britu ekonomikas pārveidošanai un kurš asi apkaro jebkuru kritiķi savas partijas rindās. Taču vispārējā Brexit haosa gaisotnē Korbins tagad cenšas sevi pasniegt kā drošu saimnieku un netipisku glābiņu tirgum, kurā drudzi izraisījis pašreizējā valsts premjerministra Borisa Džonsona plāns kā ar cirvi pārcirst Lielbritānijas līdzšinējās attiecības ar Eiropas Savienību.

Un dīvainā kārtā Korbina taktikai, šķiet, sāk parādīties rezultāti. «Kādam nāvessodam jūs dodat priekšroku? Principā tāds ir jautājums,» saka Konservatīvās partijas politiķis Deivids Vilets, kas reiz bija bijušās valsts vadītājas Mārgaretes Tečeres palīgs. «Normālos apstākļos Korbins izskatītos kā nesamērīgs risks. Bet šis nav normāls laiks. Brexit ir pārvērties par lielāko izaicinājumu britu ekonomikai un politikai pēdējos 40 gados, un pats par sevi Brexit ir lielāks ekonomisks risks nekā Korbins.»

Viens no politiskās krīzes risinājumiem ir ārkārtas vēlēšanas. Džonsona vadītā Konservatīvā partija, kas vienmēr tikusi uzskatīta par lielāko uzņēmēju un ietekmīgu personu draugu, pēdējo nedēļu laikā ir sadedzinājusi vienu tiltu pēc otra — viņš ir apmuļķojis karalieni Elizabeti II, parlamentu un saņēmis pātagu no Augstākās tiesas. Premjera jaunais Brexit plāns, ko viņš pagājušajā nedēļā prezentēja Briselē, saņēma pamatīgu kritiku, un vairākums analītiķu uzskata, ka pat pats Džonsons tagad ir padevies un samierinājies ar domu, ka Lielbritānija pametīs ES bez jebkādas vienošanās.

Šādos apstākļos politiskais revolucionārs Korbins, kuru uzskata par vienu no kreisākajiem leiboristu līderiem gadsimtu vecās partijas vēsturē, pēkšņi izskatās kā saprātīgākā izvēle. Viņš vienmēr ir aktīvi pretojies idejai par bezvienošanās Brexit un apsolījis sarīkot otru referendumu, kurā iedzīvotāji, iespējams, varētu nobalsot par palikšanu ES.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu