Pielaulāti Latvijai • IR.lv

Pielaulāti Latvijai

14
Sīrietis Moazs. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Bēgļu krīzes laikā Latvija no nometnēm Grieķijā un Itālijā izraudzījās ģimenes ar bērniem, taču tām iedzīvoties mūsu apstākļos bija sarežģīti, jo nav atrisināts dzīvokļu jautājums. Viņi aizbrauca, bet tagad piespiedu kārtā ir sākuši atgriezties. Latvijā palīdzība viņiem vairs nepienākas

Pie Mildas! — tā sīrietis Moazs esot atbildējis robežsargiem lidostā Rīga, kad tie jautājuši, kur ģimene ar četriem nepilngadīgiem bērniem plāno nakšņot. Brīvības pieminekļa pakājē gan tovakar uz klusumu nevarēja cerēt. Bija 4. maijs, Latvija ar skaistu koncertu atzīmēja atjaunotās neatkarības gadadienu. 

Moaza Abuda saime pieder pie patvēruma meklētājiem, ko Latvija 2015. gadā sāktajā ES bēgļu pārvietošanas programmā paredzēja izmitināt un integrēt sabiedrībā. 

Nepilnos divos gados no bēgļu nometnēm pie Vidusjūras uz Latviju tika pārvietoti 374 cilvēki, 179 no tiem — bērni. «Ģimenes ar bērniem izvēlētas kā prioritāte, bet tas nebija vienīgais kritērijs, ņemot vērā personu, kuras atradās Grieķijā, Itālijā un Turcijā, dažādos profilus. Piemēram, Itālijā patvēruma meklētāji bija pārsvarā jauni, vientuļi vīrieši no Āfrikas,» šādu atbildi atsūtīja Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību nodaļa.

Moaza ģimene 2016. gada rudenī Rīgā ieradās no bēgļu nometnes Atēnās un uzkavējās šeit četrus mēnešus. Viņu aizbraukšana uz Vāciju mēnesi pēc tam, kad Latvijā tika izsniegti dokumenti par tā dēvēto alternatīvo statusu, nebija ekscentrisks solis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu