Tuvība, cilvēcība, konkrētība • IR.lv

Tuvība, cilvēcība, konkrētība

Amēlija de Monšalēna. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Francijas prezidenta Makrona kampaņas iedvesmota, Amēlija de Monšalēna pirms diviem gadiem iesaistījās politikā, tagad viņa ir Eiropas lietu ministre

Francijas vēstniecība ir eleganta vieta brokastošanai. Aiz lielās ēdamistabas, kuras sienas rotā karaļnama simbols fleur-de-lis jeb dekoratīvais lilijas zieds, ir neliela telpa, kur pie baltiem galdautiem var baudīt klasisku franču rīta maltīti — plānās pankūkas, kruasānus un kafiju. Uz turieni esmu aicināts agrā piektdienas rītā jūnija nogalē, lai intervētu Francijas Eiropas lietu ministri Amēliju de Monšalēnu (Amélie de Montchalin), kura iepriekšējā dienā tikusies ar Latvijas amatpersonām, bet jau drīz pēc mūsu tikšanās izlido no Rīgas.

De Monšalēna (34) ir iesaistījusies politikā tikai aizpagājušajā gadā, kad Francijas prezidents Emanuels Makrons veidoja savu jauno partiju En Marche! Intervijā ar ministri ceru gūt ieskatu arī par šo jauno politisko spēku, bet sarunu sāku ar klasisko jautājumu — kāpēc viņa ieradusies Rīgā?

Kā Eiropas lietu ministrei viņai ir pienākums apbraukāt ES valstis, un kā vienu no pirmajām viņa apmeklē Latviju — amatā viņa iecelta tikai pirms trim mēnešiem. «Likās svarīgi apmeklēt valstis, ar kurām mums ir pozitīvas divpusējas diskusijas par Eiropu,» saka ministre. Vides politika ir viena no prezidenta Makrona prioritātēm, un «Latvija spēlē atslēgas lomu koalīcijas veidošanā cīņā pret klimata izmaiņām», premjerministrs Kariņš to parādījis ES valstu vadītāju tikšanās reizē maijā Rumānijā.

Francija arī novērtējusi Latvijas izteikto solidaritāti pēc ugunsgrēka Parīzes Dievmātes katedrālē — «tas bija ļoti aizkustinoši un izjusti», saka de Monšalēna. Francija tagad veido darba grupu, lai aizsargātu apdraudētās kultūras vērtības visā Eiropā, tāpēc viņa apmeklējusi arī Doma baznīcu Rīgā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu